"Все геніальне просто": український бренд створює еко-соломинки до напоїв з жита й очерету

"Все геніальне просто": український бренд створює еко-соломинки до напоїв з жита й очерету

Ваша ранкова кава і ваш вечірній коктейль без пластикового присмаку. Український бренд знайшов екологічну, безпечну і приємну альтернативу пластиковим соломинкам до напоїв. Про це в ефірі Радіо Промінь в програмі "IDEAлісти" розповіла керівник відділу комунікації компанії YES STRAWS Олеся Вершигора.

Ведуча:

Віра Сивачук

– То яка ж альтернатива пластиковим соломинкам?

– Альтернатива очевидна: перед нами соломинки природнього походження з жита та очерету. Все геніальне просто. Це природна культура, яка росте природним шляхом, потім збирається, обробляється і безпосередньо фасується до коробочок, які можна придбати.

Часто питають, чим відрізняються жито від очерету – як мінімум, вони відрізняються діаметром і породою. 

Я думаю, частині людей пригадається дитинство, коли проводили час у селі під час жнив, і можна було брати таку соломинку від жита чи пшениці на полі і пити через неї компот або молоко. І вона буде віддавати такий приємний духмяний смак хліба.

Через наші соломинки – і через жито, і через очерет – можна вживати гарячі напої, смузі, соки, компот, молоко – будь-що. На відміну від паперових, вони не розмокають.

– Яку обробку проходять соломинки, щоб через неї можна було пити? Адже деревина у природному середовищі не дуже стерильна.

– Вони обробляються у спеціальному медичному розчині. Потім соломинки з обох сторін обрізаються, щоб була однакова довжина, і продуваються, щоб нічого не залишалося всередині соломинки. Пізніше вони ретельно фасуються.

Це займає десь близько 1-3 днів. Це доволі швидко і для цього не треба гігантського виробництва.

– Якщо порівнювати ці еко-соломинки з пластиковими або паперовими, чим вони відрізняються?

– Взагалі найпоширеніший матеріал, з якого виробляються соломинки – це пластик. Було класне дослідження по тому, скільки потрібно соломинці, аби розкластися. В середньому вона розкладається за 500 років. Але ми зазвичай думаємо, що за цей час вона розкладається в ніщо. Але це не зовсім так. Вона розкладається в мікропластик, який пізніше потрапляє до водойм, і ми його частково вживаємо. До речі, мікропластик є і в бутильованій воді.

В Європі за день використовують 100 млн пластикових трубочок. Хоча вже є заборона таких трубочок, вона діятиме лише з 2021 рок. А до 2021 року люди будуть ними користуватися.

На відміну від паперових трубочок, трубочки з жита та очерету також є значно екологічнішими у плані споживання природних ресурсів. Не потрібно так довго чекати і не потрібно так багато води на їхнє виробництво.

До речі, виробники деяких паперових трубочок застерігають не вживати через них гарячі напої. Я підозрюю, що трубочка зсередини покрита тонким шаром плівки, яка при контакті з гарячою водою виділяє канцерогени

– То соломинки з жита й очерету кращі, безпечніші і дешевші?

– Стосовно дешевизни я посперечаюся. Для більшості клієнтів ціна сприймається як дорога. Але для того, щоб продукт був дешевшим, він має бути масовим.

Ми зараз рухаємося у напрямку масового виробництва, щоб зробити продукт дешевшим і доступнішим для кожного українця.

– Якщо в Україні за два роки також заборонять пластикові соломинки, чи зможе ваша компанія забезпечити ринок?

– Два роки – це купа часу. Звісно, зможе, я впевнена у цьому.