У Києві та Одесі покажуть виставу на основі резонансних корупційних історій

У Києві та Одесі покажуть виставу на основі резонансних корупційних історій

У Києві та Одесі відбудуться покази документального перфомансу "Тимчасові незручності" режисера Павла Юрова. Про це в ефірі програми "ART-Панорама"розповіла голова ГО "Точка дотику" Анастасія Гернега.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Виставу, сюжет якої взято з реального життя, можна побачити вже цього тижня в Києві. Її на "Сцені 6" зіграє європейський політично-соціальний театр, який за допомогою електронної музики, актуального мистецтва та художнього перфомансу відтворює ті життєві ситуації, з якими ми щодня зустрічаємося в приватному житті , а також на державному рівні.

Вистава "Тимчасові незручності" була створена ще у 2017 році, в рамках проекту інституту Гете "Мистецтво проти корупції".

"Тоді вона мала іншу назву, і називалася "Внутрішні переконання". Але з того часу трошки змінився контекст. Ті корупційні справи, які лежали в основі вистави, отримали свій розвиток. Тому ми переглянули сюжет і допрацювали його, – розповіла Анастасія Гернега. – Можна сказати, що у виставі йдеться як про бізнес-корупцію національного рівня, так і про просту побутову корупцію".

У виставі режисер Павло Юров та актори намагаються переосмислити хабарництво як на державному, так і на побутовому рівні.

"В основу сюжету лягли дві корупційні справи. Одна – мера Полтави Олександра Мамая та його судового позову з Ларисою Гольник, полтавською суддею. А інша справа – це про скандально відомого київського суддю Бобровника, який своїм рішенням позбавив квартири киянина, – поділилась Анастасія Гернега. – Зараз відбулися певні зміни: Олександр Мамай вже не мер Полтави, суддя Бобровник помер у досить молодому віці. Тому ми переробили цей перфоманс і доповнили його особистими історіями задіяних акторів".

Як розповіла Анастасія Гернега, кожен з акторів занурюється в історію і рефлексує над власним корупційним досвідом.

"Побутова корупція в лікарні, в школі – це все такі прості і зрозумілі кожному ситуації", – пояснила вона.

У цій документальній виставі використовують техніку європейського політично-соціального театру, сучасну електронну музику, актуальне мистецтва та художній перфоманс.

"Поєднано багато цікавих художніх підходів. Відбувається і стрімінг, одночасно з грою на сцені. Гра акторів знімається на камеру, зображення проектується на екран, і це все відбувається у живому часі, – поділилась Анастасія Гернега. – Актори в одних епізодах грають самих себе, розповідають свої історії, а в інших – грають персонажів цих резонансних історій".

Покази документального перфомансу "Тимчасові незручності" відбудуться 3 квітня у Києві на "Сцені 6" у Довженко-центрі, та 10 квітня в Одесі.