Україна вже офіційно "не дружить" з Росією — договір втратив чинність

Україна вже офіційно "не дружить" з Росією — договір втратив чинність

Втратив чинність Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та РФ. На сайті Верховної Ради, де розміщено документ, датований 31 травня 1997 року, з’явилась позначка "втратив чинність".

Документ зобов'язував країни, зокрема, поважати територіальну цілісність і суверенітет одна одної й підтверджував непорушність кордонів між ними. Уклали його спочатку терміном на 10 років, у 2008 році його дію було автоматично продовжено.

6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", внесений президентом. 10 грудня глава держави підписав цей закон.

Міністерство закордонних справ України 21 вересня 2018 року надіслало Росії повідомлення, що Договір про дружбу не буде продовжений. МЗС РФ 11 березня 2019 року підтвердило отримання ноти.

 

У 2014 році після анексії Росією Криму на частині Донбасу розпочався збройний конфлікт. Українська влада визнала Росію агресором. Москва спочатку повністю заперечувала свою причетність до збройного конфлікту, згодом заявила, що на Донбасі можуть бути російські добровольці.

 

Наприкінці листопада 2018 року в Азовському морі російські силовики затримали три українські кораблі, звинувативши українських моряків в порушенні кордону. У зв'язку з цим з 26 листопада до 26 грудня на частині України запровадили воєнний стан.                

Фото: Уніан