Чому поглиблюється криза сім’ї — роз’яснення експерта

Чому поглиблюється криза сім’ї — роз’яснення експерта

Релігієзнавець, кандидат філософських наук, викладач програми сімейного консультування  НПУ імені М.П. Драгоманова Євген Білоножко в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" пояснив, чому поглиблюється криза сім’ї та збільшується кількість розлучень.

Ведуча:

Тетяна Дем’яненко

Чоловік та жінка одружуються на основі вільної волі, на основі того, що вони хочуть одружитися. Це фундамент, на якому будуються міжособистісні стосунки.

Криза сім’ї поглиблюється, тому що, по-перше, це стає світовим трендом у західних країнах. Україна є тією країною, яка знаходиться на роздоріжжі між багатим Заходом, Сходом та Півднем. Розпад сім’ї пов'язаний, перш за все, з факторами економічного характеру та з високим ступенем індивідуалізації.

Уявлення про те, що шлюб має бути міцним та до кінця життя — розмивається. І надприродній фактор союзу, який стосується того, що ми укладаємо шлюб не для того, щоб розлучитись, втрачається, оскільки ми живемо у світі, де релігія такої високої ролі не відіграє. Ми живемо у світі, де економіка є на першому плані, і жінка не є економічно залежною від чоловіка.

У шлюбі ми прагнемо якихось ідеалів небесного, але живемо на цій реальній землі, і ця реальність, яка стосується всіх нас, є зовсім іншою, ніж ті інтенції небесного характеру любові та вірності до кінця, які закладаються у кожному шлюбі.

Як повідомляється, у відділі прес-служби інформаційної політики Міністерства юстиції України оприлюднили статистику, яка свідчить про те, що кількість розлучень в Україні за 2018 рік становила майже 54 тисячі, в той час, як у 2017 році їхня кількість була меншою на 20 тисяч.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com