Як на виборах проголосувати людям з інвалідністю — пояснює експерт

Як на виборах проголосувати людям з інвалідністю — пояснює експерт

Виконавча директорка Всеукраїнського громадського об'єднання "Національна асамблея інвалідів України" Наталя Скрипка в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" пояснила, на яку допомогу можуть розраховувати люди з інвалідністю під час голосування на президентських виборах.
 
Голосування вдома
 
Наш громадський моніторинг підтверджує, що більшість виборчих дільниць розташовані на 2-3 поверхах будівель, які є архітектурно недоступними. Тому, коли ми говоримо про маломобільних виборців, в тому числі тих, які пересуваються за допомогою колісних крісел, потрапити на таку дільницю самостійно неможливо. Вони потребуватимуть допомоги сторонніх осіб.
 
На сьогодні держава запропонувала єдину альтернативу для таких виборців — це голосувати вдома, але на сьогоднішній день, зважаючи, що ми розмовляємо за 2 дні до дня виборів, вже сьогодні змінити місце голосування неможливо. 
 
Допомога на дільниці
 
Крім фізичних бар'єрів, є ще питання можливих труднощів для осіб, які мають порушення зору, особливо тотально незрячих. Ми знаємо, що не буде трафарета для заповнення бюлетеня з шрифтом Брайля для такої категорії виборців, але важливо, щоб такі виборці, а також ті, хто має обмеження рухливості верхніх кінцівок, такі виборці, маючи посвідчення про інвалідність, мають право скористатися допомогою сторонньої особи. Про таку потребу такий виборець має повідомити членів комісії. Варто таким виборцям навіть в кабінку зайти із сторонньою особою, яка допоможе здійснити волевиявлення. 
 
Хто може допомогти
 
Варто пам'ятати, щоб такі виборці не намагалися отримати допомогу від членів виборчої комісії, спостерігачів, тим більше кандидатів або їх довірених осіб. Такі люди не мають права таку допомогу надавати. Це має бути або член родини, або звичайний виборець, який був на цей час на дільниці і так далі. 
 
Право на таємницю голосування вдома
 
Варто, щоб кожна людина з інвалідністю пам'ятала: якщо до вас прийшли зі скринькою члени дільничної комісії, ви під час свого волевиявлення маєте право на таємницю голосування, тобто ви маєте право вимагати, щоб вас залишили наодинці під час заповнення бюлетеню. Ваше право таємно голосувати ніхто не в праві порушувати. 
 
Слухати повну версію.