Популізм на президентських виборах-2019 — коментують експерти

Популізм на президентських виборах-2019 — коментують експерти

Політичні експерти Святослав Юраш, Олексій Голобуцький та Олексій Мустафін в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповіли про роль популізму на цих виборах президента України. 
 
Політичний експерт Святослав Юраш 
 
Популізм — це перш за все інструмент, це не ідеологія, це не погляд. Популізм — це взаємодія з народом і взаємодія з його думкою. Для того, щоб зрозуміти, треба пояснити його антипода — елітизм. Тобто популізм — це те, що ми хочемо говорити, взаємодіяти і розуміти людей в принципі.  Популізм буває всіх сторін: правий, лівий, центричний, буває глобальний, буває навпаки національний. Це є взаємодія з народом, що є максимально правильною стратегією, стратегією для того, щоб цей народ тебе потім обрав на виборах. Сам популізм не є добрим чи поганим. Залежить для чого він використовується і ким. Питання популізму — це питання обігравання думки людей, про яку дуже багато хто критикує популізм, думає дуже погано. Вони зневажають український народ, і вважають, що мають їм диктувати, вони помиляються.
 
Політтехнолог Олексій Голобуцький
 
Ми живемо в такий час, коли руйнуються всі традиційні засоби комунікації, навіть в західних країнах, де вони розвинуті, і в нашій, де вони ніколи не були розвинуті. Звичайно, у політичної еліти немає таких фільтрів спілкування з народом, які раніше були: інститути, партії. Зараз це все напряму. Трамп сідає за твіттер і має більший вплив на політику в світі, ніж всі ці ЗМІ, еліти і так далі. Простіше стало спілкуватися з людьми, а в нас це так завжди було, просто політики, не маючи ніяких інститутів, просто звертаються до людей: ми вам все, що завгодно обіцяємо, але вони знають, що нема жодних фільтрів, які б могли ці обіцянки перевірити, вийшли б якісь авторитети, сказали ні, це неможливо. Народ нікому не вірить, не цікавиться. Це боротьба виключно за те, скільки людей повірять конкретному політику і його обіцянкам. 
 
Політичний експерт Олексій Мустафін
 
На моє глибоке переконання, популізм є єдиним шансом для виживання України. Насправді, головною проблемою України є відірваність верхівки від суспільства. Популізм є з одного боку ляпасом цій еліті і відповіддю на її зажерливість та недалекоглядність. З іншого боку, це єдиний шанс відновити зв'язок між державою і суспільством. Тому суспільство має подякувати популістам і тим, хто використовує популістичну риторику для відновлення цього зв'язку. Звичайно, в світі теж є популістська тенденція, але вона пов'язана швидше з розвитком технологій комунікації, а в Україні це ще й відповідь на ту суспільну пост-радянську модель, коли верхівка не рахується з власними громадянами, вважаючи, що вона може нав'язати їм будь-який порядок денний і громадяни радісно це підтримають. 
 
Власне в цій кампанії ми бачимо протиставлення двох технологій. З одного боку, чинний президент нав'язує свій порядок денний і значна кількість мобілізована під цей порядок денний, а з іншого боку, всі інші кандидати намагаються змінити настрій народу і той успіх, який мають принаймні двоє з трьох лідерів перегонів, насправді підтверджують великий запит на популізм як метод діяльності. 
 
Слухати повну версію.