В ЄС забороняють одноразовий пластик — коментар експертів

В ЄС забороняють одноразовий пластик — коментар експертів

До 2021 року Євросоюз позбавиться від одноразового пластикового  посуду, харчових контейнерів, соломинок для напоїв, ватних паличок, чашок з пінополістиролу. Відповідний закон 27 березня ухвалив Європейський парламент. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" експерти прокоментували, що це значить для України.
 
Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко зазначила, що Україна взяла на себе зобов'язання щодо реалізації екологічних директив Європейського союзу, в тому числі щодо пластику, однак невідомо коли це відбудеться.  
 
"Я звичайно пишаюсь тим, що європейці це роблять, це надзвичайно важливий крок, бо цих країн більше і цей рух уже почнеться. Я маю надію, що й Україна, яка взяла на себе зобов'язання щодо реалізації екологічних директив Європейського союзу, також приєднається, але в Україні зараз жахлива ситуація і на законодавчому рівні, і на нормативному, і на реальному", — зазначила вона. 
 
"В Україні ситуація значно гірша, ніж в Європі, з огляду на кілька обставин. Перше, в Україні відсутня система поводження з відходами і все, що пов'язано з пластиком, потрапляє на полігони, сміттєзвалища, там змішується з іншими відходами і тоді ми бачимо цю страшенну суміш яка не дозволяє говорити про будь-яку перспективу на чисте довкілля. Крім того,щодо прийня управлінських рішень. Якщо в Європі ці рішення розглядаються і ухвалюються то в Україні ні. Ще в 2012 році Всеукраїнська екологічна ліга підготувала законопроект про заборону використання поліетиленових пакетів, ми через депутатів подали цей законопроект у Верховну Раду і його жодного разу не голосували навіть в першому читанні. І головне, Україна є єдиною в світі країною, де виробники тари і упаковки звільнені від сплати податку на перероблення цієї тари і упаковки", — додала експертка. 
 
Водночас, Голова Української пакувально-екологічної коаліції (УкрПЕК) Володимир Слабий переконаний, що відмовлятися від пластику потрібно поступово, аби не знищити підприємства, що виробляють його.
 
"На ті товари прийнята директива Європейського союзу. Вона передбачає, що протягом двох років країни Європейського союзу запровадять це законодавство у себе. Для цього вони повинні все і порахувати, і подивитися, які саме види можна замінити і які є перспективні технології. Вони на це дають два роки. Ми звичайно хочемо от так раз і відмінити, але ж ми повинні розуміти, що є люди, підприємства, колективи, які випускають цю продукцію зараз", — підкреслив Володимир Слабий.
 
До 2021 року Євросоюз позбавиться від одноразового пластикового посуду, харчових контейнерів, соломинок для напоїв, ватних паличок, чашок з пінополістиролу. 
 
Слухати повну версію.
 
Фото - pixabay.com