ВВС вибачилась перед Порошенком за статтю про підкуп адвоката Трампа

ВВС вибачилась перед Порошенком за статтю про підкуп адвоката Трампа

Всесвітня служба ВВС вибачилась перед українським президентом Петром Порошенком за минулорічну публікацію — повідомляє ВВС-Україна.

Стаття, у якій йшлося про те, що представники Порошенка заплатили 400 тисяч доларів адвокату президента США, щоб продовжити зустріч з главою американської держави, була опублікована 23 травня 2018 року. У ній стверджувалося, що 400 тисяч доларів були перераховані адвокатові Дональда Трампа Майклу Коену. Видання посилалося на "українські джерела, причетні до угоди". Згодом матеріал було видалено з сайту.

Цю інформацію також озвучили у телевізійній програмі BBC.

21 вересня 2018 року Петро Порошенко звернувся до суду. Тоді Адміністрація президента заявила, що публікація ВВС "нанесла збитки репутації Порошенка, що є особливо небезпечним, оскільки він активно просуває в Україні антикорупційні кроки".

Високий суд Лондона (Великобританія) задовольнив позов українського президента, визнавши матеріал "однобоким" 8 лютого 2019 року.

Юрист ВВС визнав:

"У нашій новинній програмі "News at Ten", а також у статті, оприлюдненій онлайн 23 травня 2018 року, ми неправильно стверджували, що президент України Петро Порошенко здійснив або дозволив здійснити корупційну/незаконну оплату у розмірі 400 тисяч доларів особистому юристу Дональда Трампа Майклу Коену, щоб раніше узгоджена коротка зустріч між паном Порошенком і президентом Трампом була розширена у більш суттєві переговори".

Зазначається також, що Служба ВВС готова відшкодувати Петрові Порошенку збитки та судові витрати.

За інформацією видання  theБабель, Петро Порошенко на закритій зустрічі з блогерами 26 березня озвучив суму цієї компенсації — 160 тисяч фунтів стерлінгів (понад 5,5 млн гривень) — та запевнив, що передасть ці гроші українській армії.  

Фото: ЕРА