В Україні запрацювала онлайн-система контролю за витратами на ремонт доріг

В Україні запрацювала онлайн-система контролю за витратами на ремонт доріг

Міністерство інфраструктури та офіс ефективного регулювання (BRDO) розробили портал моніторингу фінансування будівництва та ремонту доріг, який дозволить ефективно контролювати використання коштів на ремонт доріг, тендерну документацію та гроші, виділені на безпеку руху. Про йдеться на сайті BRDO.

Кожен автомобіліст сплачує з кожного літра придбаного палива 0,21 євро акцизного збору. 0,16 євро з них спрямовуються до Дорожнього фонду, де розподіляються на місцеві дороги (35%), траси державного і міжнародного значення (60%) та на фінансування заходів з безпеки дорожнього руху (5%).

Портал відкриває інформацію щодо обсягу та фактичних позицій освоєння цих грошей та показує обсяг платежів, проведені тендери, тощо.

Також сервіс дає можливості відслідковування поточного стану та етапів робіт на дорогах, які можна обрати по карті.

В 2018 році на українські дороги було витрачено більше 35 млрд грн. Проте переважна більшість автошляхів – близько 95% – залишається у незадовільному стані, а 40% з них потребують повного відновлення. Серед основних причин такої ситуації – хронічне недофінансування дорожньої галузі, недієвість контролю за використанням коштів та корупція.

Фото: АСС