Що спільного та відмінного між Голанськими висотами та анексією Криму — роз’яснення експерта

Що спільного та відмінного між Голанськими висотами та анексією Криму — роз’яснення експерта

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" пояснив, що спільного та відмінного між визнанням Голанських висот та анексією Криму.

Ведучий:

Роман Коляда

"Якщо подивитися з юридичної точки зору, то ці два кейси (визнання Голанських висот та анексія Криму — ред.) є однаковими, оскільки закон не передбачає подвійних інтерпретацій, і тут ми маємо справу з анексованими територіями", — зазначив Ігор Семиволос.

Директор Центру близькосхідних досліджень зауважив, що на сьогодні Сирія є окупованою країною, тому не мова йти мови про її суб’єктність. Крім того, щодо Голанських висот тривали переговори й була можливість обміну цих територій на мир.

"Відмінності лише в тому, що по Голанським висотам, як мінімум, був тривалий процес переговорів, була опція про передачі цих територій в обмін на мир з Сирією. Ізраїль свого часу був готовий обговорювати це питання. На сьогодні Сирія є окупованою країною різними іноземними арміями, тобто про суб’єктність такої країни мова не йде. Тобто для Ізраїлю це була можливість, і вони переконали Трампа і його адміністрацію, що такий варіант буде вигідний для розв’язання ще одного близькосхідного вузла", — сказав він.

Семиволос наголосив, що Україна є суб’єктною державою, яка чітко заявляє про свою позицію, що Крим є анексованою територією, і це основна відмінність.

"Якщо говорити про ситуацію з Кримом, то Україна є суб’єктною державою, ми чітко заявляємо про свою позицію, нашу позицію підтримують, у нас є антиросійська коаліція, яку ми сформували впродовж цих останніх 4 років, яка чітко і однозначно заявляє про те, що Крим є окупованою, анексованою територією", — прокоментував Семиволос.

На цю тему — Ізраїлю важлива підтримка США у питанні Голанських висот — аналітик

Як повідомляється, 25 березня президент США Дональд Трамп під час зустрічі з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху підписав указ, який визнає ізраїльський суверенітет над Голанськими висотами.

Слід зазначити, що Голанські висоти, які у минулому були частиною Сирії, були захоплені Ізраїлем в 1967 році під час Шестиденної війни.

Нагадаємо, у 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.

Прослухати повну версію.