Алієв: обшуки у кримських татар — це не тільки залякування, а й реакція на їхню активність в Криму

Алієв: обшуки у кримських татар — це не тільки залякування, а й реакція на їхню активність в Криму

Програмний директор Кримського дому Алім Алієв заявляє, що масовий обшук кримських татар — це не тільки залякування, а й реакція на їх активність в Криму та міжнародні виступи активістів та членів Меджлісу. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Пройшло близько 25 обшуків у будинках кримських татар. Затримано 17 осіб, трьом з них інкримінують організацію терористичної діяльності, а іншим "шиють" участь у таких організаціях, які мають терористичну складову у Російській Федерації", — зазначив Алім Алієв.

Він зауважив, що під час обшуку російські силовики нібито знаходили заборонену літературу, аби продемонструвати, що кримські татари є екстремістами.

"Російські силовики та ФСБ не тільки проводили обшук. Під час обшуку вони нібито знаходили  заборонену літературу, яку, очевидно, підкидали, і ця література має дуже яскраві назви для того, щоб продемонструвати, що кримські татари є екстремістами та терористами", — сказав він.

Він наголосив, що акція була зроблена не тільки для того, щоб залякати кримських татар, а й інше населення, щоб воно мовчало.

"Це перші такі масові обшуки і порушення прав людини за один день у різних місцях проживання кримських татар. Очевидно, це залякування і це, можливо, реакція та те, що кримські татари, незважаючи ні на що, активні в Криму і висвітлюють ситуацію, яка є в Криму. Також це реакція на міжнародні звернення і міжнародні виступи активістів та членів Меджлісу. Ця акція була зроблена не тільки для того, щоб залякати кримських татар, а й інше населення, щоб воно мовчало". — прокоментував Алієв.

Нагадаємо, російські силовики провели обшуки в щонайменше 25 будинках кримських татар в анексованому Криму. Раніше громадське об’єднання Кримська солідарність повідомляло, що 10 осіб заарештовано.

Прослухати повну версію. 

Фото: Кримська солідарність