Наступного року на премію "Київська пектораль" зможуть подаватися і недержавні театри

Наступного року на премію "Київська пектораль" зможуть подаватися і недержавні театри

Недержавні театри наступного року матимуть можливість номінуватися на театральну премію “Київська пектораль". Про це в ефірі програми “Культура. Live" розповів голова Київського осередку НСТДУ, народний артист України Олексій Кужельний.

Ведучий:

Сергій Труфанов

Вчора, 25 березня, в приміщенні Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва відбулося вручення найстаршої в Україні професійної театральної премії "Київська пектораль" за підсумками 2018 року.

"Ми обговорили з членом оргкомітету Діаною Поповою необхідність залучення до премії театрів вільної форми. Їх нині майже 70 лише у Києві, і оглянути роботу їх всіх разом з державними і муніципальними неможливо, тому буде застосовано систему відбору", — пояснив Олексій Кужельний.

Члени журі, які оцінювали цьогоріч номіновані колективи, — це експертна група з 32 осіб, які оглядали колективи та присуджували премії в номінаціях. З переліком переможців можна ознайомитися на сайті "Київської пекторалі".

Міністр Культури Євген Нищук під час нагородження зазначив, що спостерігається великий ріст акторів у професійному плані.

"Відбулася надзвичайно приємна зустріч, бесіда тих людей, які присвятили себе театру, тих людей які своєю працею шукають відповіді на питання що таке театр. Місце театру в сьогоднішньому житті набуває дедалі більшої значущості. Це не змагання, це — театральна картина, яка говорить про щось нове в засобах спілкування із глядачем", — поділився враженнями Олексій Кужельний.

"Київська пектораль" — премія в галузі театрального мистецтва, заснована в 1992 році Спілкою театральних діячів України та Головним управлінням культури міста Києва. Перша церемонія нагородження відбулася 27 березня 1993 року. За традицією церемонія нагородження приурочена до святкування Міжнародного дня театру.

Слухати програму повністю можна за посиланням.