Руденко: фільм "Балух" — це історія не лише про Балуха як патріота, а як про людину

Руденко: фільм "Балух" — це історія не лише про Балуха як патріота, а як про людину

27 березня о 17.30 на XVI Міжнародному фестивалі документального кіно Docudays UA-2019 відбудеться прем’єрний показ фільму "Балух". Шеф-редактор телепрограми "Крим. Реалії" Анжеліка Руденко в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла про створення документального фільму "Балух".

Ведучий:

Роман Коляда

"Завтра відбудеться прем’єра фільму. Ми хочемо показати його не тільки кримській аудиторії, людям, які опікуються кримчанами. Ми запрошуємо всіх охочих і хочемо розширити аудиторію для того, щоб люди дізнались про Балуха не лише як про патріота і людину, яка дійсно потерпає від російської влади в Криму. Ми показали багато фактів, про які раніше люди не знали", — зазначила Анжеліка Руденко.

Руденко зауважила, що відома юридична історія Володимира Балуха, проте є ще історія про нього як про людину.

"Ми знаємо про Володимира Балуха як про людину, яка вивісила прапор, якого засудили, якого переслідували. Це людина, яка в судових засіданнях відмовлялася брати участь в російському судилищі. Ми знаємо його юридичну історію. Ми знаємо його патріотичну історію. Ми знаємо, що є сміливий фермер з Криму. Мені захотілося розказати про нього як про людину. Мені хотілось поспілкуватись з його родиною, його односельчанами, і результати вилились у фільм. До того ж, у фільмі є ексклюзивне інтерв’ю сина Балуха, який до цього часу не спілкувався з журналістами", — сказала вона.

Шеф-редактор телепрограми "Крим. Реалії" повідомила, що наразі до кінця невідомо, в яких умовах перебуває Володимир Балух.

"Зараз ми до кінця не знаємо, в яких він перебуває умовах. Його етапували у Тверську область. "Кримська правозахисна група" підтримувала з ним зв'язок. Коли людину переводять з однієї в’язниці до іншої є пряма загроза її життю. Багато правозахисників опікуються ним, надають йому та його родині правову та моральну підтримку, і це згуртовує", — прокоментувала вона.

Вона додала, що "Балух — складна людина, багатогранна, дуже творча, дуже патріотична. І він дуже чесний".

Читайте також — Балуха етапують до колонії у Тверській області — мати політв’язня

Нагадаємо, на початку 2018 року так званий Роздольненський районний суд анексованого Криму засудив Володимира Балуха до майже чотирьох років ув'язнення за нібито зберігання боєприпасів, але, за словами захисту, окупаційна влада засудила його через те, що він відмовився прибрати прапор України з подвір’я свого будинку. 8 лютого 2019 року Володимиру Балуху виповнилося 48 років.

Прослухати повну версію.

На фото — Анжеліка Руденко