Як захистити свою інформацію в Інтернеті — рекомендації експертів

Як захистити свою інформацію в Інтернеті — рекомендації експертів

Експерти та дослідники Лабораторії цифрової безпеки Вадим Гудима та Ірина Чулівська дали поради, як захистити свою інформацію в Інтернеті. Під час роботи виїзної студії Українського радіо на фестивалі "DocudaysUA-2019" вони також розповіли, наскільки важливою є цифрова безпека і які права ми маємо в Інтернеті.

Ведуча:

Людмила Тягнирядно

"Це проблема державного регулювання і проблема ефективності роботи держави, а не проблема цифрового простору як такого. Якщо ми маємо неефективний уряд або неефективне урядування, то не з’явиться ефективна цифрова безпека", — зазначив Вадим Гудима.

Ірина Чулівська зауважила, що зараз існує законодавство, яке стосується саморегулювання контенту.

"Якщо ми говоримо про саморегулювання контенту, інформації, яка поширюється, то в Україні вже зараз існує законодавство, яке може реагувати на це. У нас є кримінальна відповідальність за заклики про повалення конституційного ладу та територіальної цілісності, за мову ворожнечі, тобто вже зараз є механізми, які можуть застосовуватись. Проте якщо на якомусь сайті відбуваються такі незаконні заклики, то тим, що ми заблокували сайт, ми не зупиняємо ці заклики", — сказала вона.

Чулівська наголосила, що в Інтернеті немає чітких кордонів, і ми маємо там низку прав.

"В Інтернеті немає чітких кордонів. Ми маємо право і на свободу самовираження, навіть якщо комусь не подобається те, що ми говоримо, і на приватність, щоб держава не втручалась ф не бачила, що ми робимо і Інтернеті, і право на поширення інформації , яка нам подобається, яка не порушує українські закони, які зараз існують", — додала вона.

Гудима додав, що "мало хто усвідомлює, що український Інтернет — це одне з небагатьох досягнень, якими ми справді можемо пишатись у світі. Він достатньо вільний, достатньо швидкий і достатньо дешевий, порівняно з багатьма країнами світу".

Експерти дали поради, як забезпечити свою цифрову безпеку.  

1. Якщо людина задумалась про свою цифрову безпеку,то найгіршим варіантом є гуглити чек-ліст і щось робити за ним, наприклад, просто встановлювати якість програми.

2. Мабуть, варто почати з того, що почати особисту інвентаризацію, тобто з’ясувати, які у мене є дані, які я хочу захищати: чи це документи, якісь файли, фотографії, чи листування. Тобто складіть список того, що потрібно захищати.

3. Пропишіть до цього списку, де ці дані заходяться.

4. Подумайте, що з цим може трапитись і проведіть оцінку ризиків для себе, а також наслідки. Якщо наслідки високі, то можна консультуватись з експертами.

Прослухати повну версію.

На фото — Вадим Гудима, Ірина Чулівська та Людмила Тягнирядно