Світлана Шабалтіна: всі велетні музики писали для клавесина

Світлана Шабалтіна: всі велетні музики писали для клавесина

Про музику бароко та мистецький проект "BAROCCOplus" в ефірі Радіо Культура в програмі "Музична сієста" говорили гості ефіру – клавесиністка Світлана Шабалтіна і скрипалька Ганна Булуй.

Ведуча:

Наталя Писанка

Світлана Шабалтіна розповіла, що у 1995 році у Національній музичній академії була створена кафедра клавесину, а у 2000 – кафедра старовинної музики.

"Вже є багато випускників нашого класу, і вони дуже багато грають – і на теренах України, і на заході. Тому я вважаю, що зацікавленість музикою бароко збільшилася в рази. Клавесин вже став таким же популярним інструментом як фортепіано та інші", – зазначила вона.

Шабалтіна зауважила, що клавесин – саме той інструмент, який найкраще здатен передати інтонації музики бароко.

"Всі відомі композитори високого бароко дуже багато грали на фортепіано, але зацікавленість загалу до музики старовинної привела до того, що клавесин став виражати ідеї композиторів найкраще, бо всі ці велетні музики писали саме для клавесина. І клавесин підказав багато зручних ідей для виконання. Він чудово поєднується зі скрипкою, з іншими інструментами", – переконана вона.

На фото - Ганна Булуй, Світлана Шабалтіна і Наталя Писанка

В свою чергу, скрипалька Ганна Булуй згадала, як дев’ятнадцять років тому у рівненському оркестрі барокову музику їй та іншим музикантам вмикав диригент Петро Товстуха.

"Він привозив багато дисків з Європи, і ми в оркестровій кімнаті слухали", – розповіла вона.

Скрипалька Ганна Булуй зазначила, що всі учасники проекту "BAROCCOplus", який був заснований у 2017 році, музикою бароко зацікавились дуже давно – зокрема, її автентичним виконанням.

"Взагалі задумувала я цей проект, бо хотілося, щоб наші музиканти грали європейську музику, і разом з тим, хотілось підняти нашу українську барокову музику, хоча цей період у нас більше представлений у хоровому мистецтві", – зазначила скрипалька.

Також Ганна Булуй розповіла про майбутні плани проекту.

"Хотілося б співпрацювати з різними солістами, зокрема із Європи, проводити майстер-класи, щоб самим вчитися",  сказала вона.

30 березня о 18.00 у приміщенні Німецької Лютеранської церкви мистецький проект "BAROCCOplus" презентує спільний концерт зі Світланою Шабалтіною. Звучатимуть твори А.Форкере, А.Солера для клавесину соло, а також соната La Follia А.Кореллі та концерт для клавесину з оркестром №3 D dur Й.С.Баха у супроводі ансамблю “BAROCCOplus”.

Прослухати ефір повністю можна за посиланням.

Фото - BAROCCOplus