У Єврокомісії розповіли, до чого призведе "жорсткий" Brexit

У Єврокомісії розповіли, до чого призведе "жорсткий" Brexit

В Єврокомісії наголосили, що сценарій "жорсткого" Brexit для всіх сторін є небажаним, але ЄС до нього готовий. Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії. У відомстві пояснили, що різкий вихід Великобританії з Євросоюзу спричинить труднощі у різних сферах, включаючи торгівельні відносини, господарську діяльність, порядок перетину кордонів тощо.

"Якщо угоду про вихід з ЄС не буде ратифіковано до п'ятниці 29 березня, вихід без угоди може відбутися 12 квітня. З цього моменту всі основні та вторинні закони ЄС перестануть застосовуватися до Великобританії. Не буде перехідного періоду, що, вочевидь, призведе до значних збоїв для громадян і роботи підприємств", - стверджується у стейтменті.

У такому випадку відносини Великобританії з ЄС будуть регулюватися загальним міжнародним публічним правом, включаючи правила Світової організації торгівлі. ЄС буде зобов'язаний негайно застосовувати свої правила та тарифи на своїх кордонах з Великобританією, включаючи перевірку та контроль за митними, санітарними та фітосанітарними стандартами, перевірку відповідності нормам ЄС. Незважаючи на значну підготовку митних органів держав-членів, цей контроль може викликати значні затримки на кордоні. Суб'єкти Великобританії також перестануть мати право на отримання грантів ЄС та брати участь у процедурах закупівель ЄС на поточних умовах.

Громадяни Великої Британії більше не будуть громадянами Європейського Союзу. Вони зіткнуться з додатковими перевірками при перетині кордонів до Європейського Союзу.

Однак, Єврокомісія запевняє, що підготувалася до такого сценарію. Держави-члени зробили значну підготовку в портах і аеропортах, щоб забезпечити максимальну ефективність і швидкість перевірок, підготували митні, правоохоронні та міграційні органи.

З грудня 2017 року Європейська Комісія готується до сценарію "без угоди". Вона опублікувала 90 повідомлень про готовність, 3 комунікації, і зробила 19 законодавчих пропозицій.

Комісія провела широкі технічні обговорення з 27-ма країнами-членами ЄС як щодо загальних питань готовності та непередбачених дій, так і щодо конкретних галузевих, правових та адміністративних питань готовності. Комісія також завершила свою поїздку по столицях 27-ми країн-членів. Метою цих візитів було надати будь-які необхідні роз'яснення щодо готовності та непередбачених дій Комісії та обговорити національну підготовку та плани на випадок надзвичайних ситуацій. Візити показали високий рівень підготовки держав-членів для всіх сценаріїв.

Нагадаємо, прем'єр-міністерка Великобританії Тереза Мей звернулась до лідерів країн ЄС з пропозицією перенести запланований на 29 березня Brexit на 30 червня. Однак, існують сумніви, чи вдасться їй переконати британський парламент у необхідності проголосувати за "м’який"  Brexit.

Фото: Sky News