8 лайфхаків для зміцнення кісток – поради лікаря

8 лайфхаків для зміцнення кісток – поради лікаря

Лікар-ортопед, травматолог Вячеслав Карась розповів в ефірі програми "Без стереотипів", як зміцнити свої кістки.

Ведуча:

Ірина Коваль

Думаю, ви не раз у своєму житті чули, як говорять: "Ой, у неї тонка кістка, значить, вона крихка" або "У мене широка кістка, тому вона міцна". Є люди, які навіть кинувши на вас оком, можуть сказати, наскільки щільні ваші кістки.

Насправді знати про щільність ваших кісток дуже важливо, адже коли кістки людини мають меншу мінеральну щільність, ніж має бути, починається остеопенія. Це не хвороба, а лише фізичний стан. Але це – перший дзвіночок, що негайно треба приділити увагу своїм кісткам. Бо далі може бути дуже серйозне захворювання.

"За зовнішнім виглядом важко сказати про щільність кістки людини. Це можна визначити лише за допомогою інструментального метода, який називається денситометрія. Її проводять навчені фахівці. Тест проводиться 15-20 хвилин, після чого лікар вам дає висновок, де сказано, яка ступінь мінералізації у вашої кістки", – розповів травматолог Вячеслав Карась.

При цьому на ступінь мінералізації кісток впливає не лише вік, але й спосіб життя людини та її звички.

"Люди, які надмірно палять, п’ють каву, мало їдять продуктів з вмістом кальцію або годуючі матусі, мають меншу ступінь мінералізації, аніж у людей такого ж віку", – зазначив лікар.

Існують два медичні терміни, які ви можете почути після обстеження, якщо ваші кістки втратили щільність: остеопенія та остеопороз. Їх часто плутають. Що ж радять лікарі, щоб ці два слова вас не налякали?

1. Здоровий спосіб життя

Щоб ці два слова вас не налякали, варто відмовитися від паління та не забувати про фізичні навантаження.

2. Збалансоване харчування.

Правильне збалансоване харчування допоможе забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мінералами.

3. Темнолисткова зелень

Шпинат, руккола, савойська капуста, петрушка, різні види салату містять кальцій та вітамін К.

4. Несолена печена картопля

Печена картопля багата на магній та калій. Але за однієї умови – не солити.

5. Цитрусові

Дієтологи часто радять вживати грейпфрут на сніданок. Для кісток це також корисно: цитрусові містять вітамін С, який запобігає втраті кісткової маси.

6. Інжир

Інжир також зміцнить ваші кістки. Він містить кальцій, калій та магній.

7. Риба

Не забуваємо про Омега-3 жирні кислоти та вітамін D, які містяться в рибі.

8. Мигдальна олія

Мигдальна олія – це простий спосіб збільшити споживання кальцію.

Раніше травматолог розповів, які люди більше схильні до переломів.

Фото pixabay.com