Як вивести нітрати з весняних продуктів — розповідає експерт

Як вивести нітрати з весняних продуктів — розповідає експерт

Керівник експертно-аналітичного відділу Центру експертиз "Тест" Ніна Кільді в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла про те, як визначити, чи є нітрати в весняних продуктах та як їх вивести.

Нітрати є не у всіх весняних продуктах

Те що стосується нітратів, Україна кілька років тому приняла норми, які характерні для ЄС. Свого часу були певні відмінності, але все одно щодо нітратів в нас були абсолютно адекватні європейські норми.

Не у всій весняній зелені нітрати взагалі мають бути. Проблема нітратів — це не взагалі проблема добрив, це проблема занадто великої кількості добрив. Якщо використовувати їх в розумних межах, то можна отримати ранній урожай, але він при цьому буде безпечним. Ми кілька років перевіряли ранню зелень та овочі і не можу сказати, що проблема в абсолютно всій продукції.

Як визначити за зовнішніми ознаками наявність нітратів

Тут однозначної підказки для споживача немає.  Певні невеликі невеличкі ознаки. Щоб в помідорах не було великих білих прожилок, але це ви можете побачити, коли розріжете. Якщо огірки дуже швидко вянуть чи вони занадто великі, це теж може бути підказкою, що там є нітрати, але це відносні ознаки, які 100% гарантії вам не дадуть.

Як вивести нітрати

Елементарні прийоми дуже сильно допомагають, тому що нітрати добре розчинні в воді. Зелень чи редиску можна замочувати приблизно на годину в холодній воді. Якщо и говоримо про огірки, то їх треб обов’язково чистити, тому що найбільша кількість нітратів збирається саме в шкірці. Якщо ця рання картопля, перші буряки і морква, їх треба варити в великій кількості води і такий відвар потім не використовувати. Такі елементарні речі дозволяють інколи в двічі, іноді разів в 5 зменшити кількість нітратів у продуктах. 

Слухати повну версію.