Після відставки Назарбаєва відносини Казахстану з РФ і Китаєм збережуться — експерт

Після відставки Назарбаєва відносини Казахстану з РФ і Китаєм збережуться — експерт

Відставка президента Казахстану не вплине на відносини з ключовими партнерами країни — Китаєм та Росією. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі Міжнародний контекст висловила  аналітик Центру міжнародних досліджень Дипломатичної академії при МЗС України ім. Г. Удовенка Вікторія Халанчук.

Казахстан як держава позбавлена виходу до моря і торговельних шляхів завжди проводила багатовекторну політику і намагалася маневрувати між Росією і Китаєм. Відтак вони мають доволі непогані стосунки з обома цими державами. В принципі очікувати великих геополітичних змін все-таки не варто,  зазначила Вікторія Халанчук.

За її словами, виконуючий обов'язки голови Казахстану має хороші контакти в обох цих країнах.  

"Ми не знаємо, кого Назарбаєв планує поставити своїм наступником і чи йому це вдасться. Але Токаєв є людиною не новою, він перебував певний час в Китаї, є дипломатом, має значні політичні зв’язки з різними державами і ввже встиг отримати привітання зі вступом на посаду виконуючого обов’язки президента як від сусудніх держав, так і скажімо від Китаю і Росії. Відповідно, він має певний політичний вплив, але залишається доволі лояльним до політики, яку проводить Назарбаєв", — додала Вікторія Халанчук.

Нагадаємо, вчора, 19 березня, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв склав свої повноваження і призначив виконуючим президентські обов'язки голову Сенату Касим-Жомарта Токаєва.

Слухати повну версію.