Костинський пояснив, чому радіостанції перевиконують мовну квоту в ефірі

Костинський пояснив, чому радіостанції перевиконують  мовну квоту в ефірі

Значне перевищення радіостанціями мовних квот в ефірі пов'язане з жорсткими штрафами, які запровадила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" повідомив член Нацради Сергій Костинський.
 
"За останні 2 роки ми оштрафували 25 радіостанцій на загальну суму 1,7 млн грн. Хочу сказати, що з них 1,6 млн — тільки за порушення квоти пісень. В нас навіть було таке, що близько 5 радіостанцій недорахувалися всього однієї пісні в своєму ефірі і за це м штрафували. Суми були від 5 тис грн до 317 тис грн залежно від розміру радіостанцій. Завдяки такому жорсткому підходу багато радіостанцій зрозуміли: краще ми будемо перевиконувати, тому що якщо ми будемо виконувати норму, наприклад 35%, ми можемо помилитися, може бути збій і так далі, тому всі перевиконують", — зазначив Сергій Костинський. 
 
Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення 20 березня презентувала результати моніторингу дотримання мовних квот у жовтні 2018-го – лютому поточного року. Перевірили 27 загальнонаціональних телеканалів, 26 супутникових та 138 регіональних телеканалів, а також 15 загальнонаціональних та 185 місцевих FM-станцій. Дані моніторингу свідчать, що частка програм та пісень державною мовою в ефірі українських телерадіомовників значно перевищує встановлені законом квоти.
 
Слухати повну версію.
 
Сергій Костинський