Правлячий клас не виконав ті завдання, які перед ним ставив народ — експерт про антирекорд України щодо довіри до влади

Правлячий клас не виконав ті завдання, які перед ним ставив народ — експерт про антирекорд України щодо довіри до влади

Перше місце України у світі за рівнем недовіри до влади зумовлене тим, що правлячий клас не виконав завдання, які перед ним поставив український народ. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив політичний оглядач Леонід Швець.
 
"Ми є країною, яка ставить рекорди за кількістю анти-елітних протестів за проміжок часу. У нас була Помаранчева революція. Якби вона досягла своїх результатів, то у нас не було б Революції гідності, а через 5 років після Революції гідності ми теж бачимо, що вона не досягла своїх результатів. Ось ці 9% — це реакція на очікування, які не справдилися. Вони не справдилися тому, що правлячий клас не виконав ті завдання, які перед ним ставив народ", — переконаний леонід Швець.
 
За його словами, недовіра до влади має наслідком те, що на президентських виборах лідирує кандидат, який раніше не мав відношення до політики.
 
"Не йдеться про те, що у нас гірше, чи краще. Є країни, в яких може і становище інше, але там немає очікувань, бо нам обіцяли, ми очікували: ось-ось ми вже приєднаємось до європейської сім'ї. Нічого не сталося, це дуже велика фрустрація, дуже велике розчарування, яке є унікальним. Власне це позначається на складі учасників політичної гонки. Дуже багато людей дивується, як людина, взагалі не дотична до політики може бути лідером гонки. Це саме тому, що є повна недовіра до українських політиків", — вважає Леонід Швець. 
 
Зазначимо, згідно з даними опитування американського центру Gallup. тільки 9% жителів України довіряють національному уряду, це найнижчий рівень довіри у світі вже другий рік поспіль. Це набагато нижче за середній показник для колишніх радянських держав (48%), а також середній показник у світі (56%) в 2018 році.
 
Згідно з опитуванням, довіра до влади в Україні різко впала після 2015 року. З 2010-го до 2013 року - за президентства Віктора Януковича - вона становила 24%, але з початком Революції гідності почала падати. У 2014 році, з приходом до влади Петра Порошенка, рівень довіри знову сягнув 24%. 
 
Слухати повну версію.