"Знову цвітуть... платани" — влада Києва планує відмовитися від каштанів на Хрещатику

"Знову цвітуть... платани" — влада Києва планує відмовитися від каштанів на Хрещатику

Міська влада Києва змушена відмовитися від каштанів на Хрещатику та алеях, що проходять вздовж транспортних шляхів. Пояснюють це тим, що дерева не витримують міських кліматичних та екологічних навантажень. Про це розповів виданню "Вечірній Київ" заступник  генерального директора комунального об’єднання "Київзеленбуд" Дмитро Заруба.

 

Київрада провела голосування серед мешканців міста "Обери дерево для Хрещатика". За результатами цього голосування, — стверджує чиновник, — більшість киян висловилися за платан.

 

"Це дерево дуже стійке до хвороб, шкідників, міських умов загазованості та інших шкідливих факторів. Платан має широке листя, розлогу крону, що буде створювати тінь над пішохідною зоною та активно затримувати пил та вуглець від вихлопних газів. Платан не потребує регулярного поливу та витримує низькі й високі температури повітря", — розповів Дмитро Заруба.  

 

Він також нагадав, що в наступному році планується реконструкція Хрещатика, і "Київзеленбуд" буде рекомендувати автодору врахувати побажання киян щодо висадки платанів і передбачити систему, при якій коріння цих дерев не піднімало б дорожнє покриття і не руйнувало тротуари. Крім платанів, уздовж доріг садитимуть катальпи, акації, клени та сакури.

 

Каштани, на думку чиновника, страждають від шкідників, з якими заборонено боротися хімічними засобами, не витримують високих температур, а їх коренева система страждає від солі, якою взимку посипають дороги.

 

Але дерева, які є зеленим символом міста, обіцяють активно висаджувати в парках та скверах і надалі.

Фото: sad-gorod.com.ua