Спортивний коментатор оцінив шанси українських фігуристів на чемпіонаті світу–2019

Спортивний коментатор оцінив шанси українських фігуристів на чемпіонаті світу–2019

Спортивний коментатор Костянтин Дульцев в ефірі "РанокПРО"розповів, хто представить Україну на Світовому форумі з фігурного катання в Японії та у якому стані перебуває українська школа фігуристів загалом

Ведучий:

Костянтин Дульцев

У японському місті Сайтама розпочався Світовий форум з фігурного катання, у якому беруть участь українські спортсмени Іван Шмуратко і танцювальний дует Олександри Назарової та Максима Нікітіна, причому для 17-річного Івана це перший чемпіонат світу серед дорослих.

У цьому сезоні Шмуратко брав участь у Чемпіонаті Європи, де був 22-им, і нещодавно виступав на Чемпіонаті світу серед юніорів, де посів 16-е місце.

Танцювальний дует Назарова–Нікітін вийде на лід на Чемпіонаті світу вже уп’яте.

На турнірі спортсмени змагатимуться за звання чемпіона світу у чотирьох категоріях: одиночне фігурне катання (чоловіки і жінки), парне фігурне катання і спортивні танці на льоду.

20 березня фігуристи змагалися у короткій програмі у парах. Сьогодні у короткій програмі виступатимуть чоловіки, у тому числі й Іван Шмуратко, а пари змагатимуться також у довільній програмі.

22 березня на глядачів очікують танці на льоду, обов’язкова програма, а 23 – довільний танець, а також виступ чоловіків у довільній програмі. А 24 березня – це день показових виступів.

Для участі у цьогорічному Чемпіонаті світу заявлено 167 фігуристів з 43 країн-членів ISU(Міжнародний союз фігуристів – ред.),з них 35 чоловіків, 40 жінок, 19 спортивних пар і 27 танцювальних дуетів. На лід вийдуть, зокрема, Олімпійські чемпіони Аліна Загітова, Юдзуру Ханю, чинні чемпіони світу Натан Чен і пара Габріела Пападакіс–Гійом Сизерон.

За словами керівника української делегації Марії Тумановської, у Сайтамі в українських фігуристів усе йде за планом. "Організація турніру просто чудова. Попри те, що ми прилетіли пізно вночі, нас дочекалися, акредитували. Тренування проходять на основній арені у надзвичайно теплій атмосфері, оскільки на трибунах чимало глядачів, які підтримують спортсменів, аплодуючи кожному елементу", – розповіла Марія Тумановська.

Організатори продають квитки навіть на тренувальні сесії фігуристів, і найдешевші квитки, у перекладі на українську валюту, коштують близько 850 гривень, бо фігурне катання в Японії дуже й дуже популярне.

Першим з українських спортсменів на лід вийде Іван Шмуратко, він виступатиме сьогодні вдень. Олександра Назарова та Максим Нікітін стартуватимуть з ритмічним танцем завтра.

Якщо говорити про шанси наших спортсменів – наразі для них головне пройти кваліфікацію і потрапити до другого етапу. Це вже буде успіх.

Зараз багато хто розчарований тим, що Україна вже не може виставити хоча б у кожній категорії по одному спортсмену. Школу втрачено, наші фігуристки, на жаль, не можуть гідно пробитися на світовий форум, у нас немає досить потужної пари… Востаннє українські спортсмени завойовували нагороди на світових форумах ще у 2005 році. Тоді бронзовими призерами стали Олена Грушина та Руслан Гончаров. Також можна згадати 1993 рік, золото Оксани Баюл у Празі, 1994 рік, золото тієї ж Оксани Баюл у Ліллегаммері на Олімпійських іграх. Досить гідно представляли Україну Віктор Петренко, Вячеслав Загороднюк, але це було ще у 1990-их роках.

Зараз, на жаль, українська школа фігурного катання пасе задніх. Ми ледь можемо виставити спортсменів для участі у таких потужних змаганнях, як Чемпіонат світу.

Це дуже дорогий вид спорту, тому що лід дорого коштує, кваліфікований тренер дорого коштує, костюми дорогі, робота хореографа, який ставить певну програму, теж дорого коштує. Можливо, талановиті діти є. Але, на жаль, у батьків немає стільки грошей, скільки для цього потрібно. І тренуватися у наших умовах – теж не варто. Якщо дійсно хочеш чогось досягти, треба їхати за кордон, мешкати там, тренуватися там у провідних фахівців світу, оплачувати лід, оплачувати певний час… Це недешеве задоволення.

Держава може оплатити тільки виступ наших спортсменів на Чемпіонатах світу, Європи, на Олімпійських іграх, на певних статусних турнірах. Але підготовкою українських спортсменів найвищого рівня, на жаль, держава і Міністерство спорту не займаються.

Нагадаємо, з 20 по 24 березня 2019 року у місті Сайтама в Японії проходить Чемпіонат світу з фігурного катання, де Україну представлять одиночник Іван Шмуратко та танцювальний дует Олександри Назарової та Максима Нікітіна.