Харченко: Кабмін змінив повноваження Наглядової ради "Нафтогазу", яка тепер фактично їх повністю втратила

Харченко: Кабмін змінив повноваження Наглядової ради "Нафтогазу", яка тепер фактично їх повністю втратила

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко заявляє, що Кабінет міністрів України змінив повноваження Наглядової ради "Нафтогазу", яка тепер фактично їх повністю втратила. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Вчора на засіданні уряду сталась ще одна подія, яка набагато більш важлива, крім контракту з Коболєвим. Уряд тихенько, нікому нічого не кажучи, змінив повноваження Наглядової ради "Нафтогазу" так, що вона фактично повноваження повністю втратила", — зазначив Олександр Харченко.

Харченко пояснив, що "це фактично означає, що вся реформа корпоративного управління, яка була спрямована на те, щоб наші політики не могли красти у державних компаній безпосередньо нівелюється, і вони знову отримують цю можливість".

Експерт зауважив, що Наглядова рада є запобіжником, який не допускає втручання у  схвалення відповідних рішень.

"Наглядова рада — це запобіжник, який не допускає урядовців та наближених до них осіб, депутатів та інших політичних діячів, до того, щоб просто шантажувати керівників державних компаній посадою, дозволами нормально працювати тощо і вимагати від них за це конкретних рішень, вклад на конкретні компанії конкретних грошей. На жаль, вчора уряд зробив величезну контрреволюцію і своїм рішенням вбиває всю реформу, яка відбувалась у 2015-2016 роках. Для громадян це означає, що уряд робить все, щоб повернулися часи, які були за Бакая, за Фірташа, коли мільярди кралися, компенсувалися з бюджету, тобто з наших з вами податків, і ніхто не ніс жодної відповідальності", — сказав він.

Як повідомляється, Кабінет міністрів України готовий підписати контракт з діючим менеджментом НАК "Нафтогаз України". Контракт розраховано на 1 рік, він не передбачає бонусів та закладає заробітну плату, нижчу на 50% за нинішню.

Конкурс на заміщення посади голови правління НАК "НАфтогаз України" буде оголошено через рік — 20 березня 2020 року.

Нагадаємо, 6 березня Кабінет міністрів України не продовжив контракт з Андрієм Коболєвим й оголосив конкурс на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України".

Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" 13 березня ухвалила рішення рекомендувати Кабміну повторно призначити Андрія Коболєва головою правління компанії до 2020 року.  

Прослухати повну версію.