Назарбаєв пішов у відставку через наявність наступника — журналіст-міжнародник

Назарбаєв пішов у відставку через наявність наступника — журналіст-міжнародник

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку на користь свого наступника, спікера Сенату Касима-Жомарта Токаєва, переконаний журналіст-міжнародник, член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Таке рішення сам Назарбаєв пояснив тим, що його покоління, покоління лідерів такого віку, як він, зробило для країни вже все, що могло, і він відходить, щоб поступитись місцем новому поколінню лідерів. Ми вже знаємо, що новим лідером буде спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв, який буде виконувати обов’язки президента. Це рішення зроблено згідно з Конституцією, оскільки Конституція передбачає, що до проведення наступних президентських виборів він буде виконувати ці обов’язки", — зазначив Олексій Коваль.

За його словами, зросло те покоління, якому Назабаєв був готовий передати владу.

"Якби він затягував цю ситуацію до наступних виборів, то критика б зростала на його адресу, а так він перейняв, можливо, китайську традицію зрощувати поряд з собою лідера, якому б він міг передати владу на цілком законних підставах", — пояснив він. 

Журналіст-міжнародних зауважив, що 30-річне правління Назарбаєва є цілою епохою і для Казахстану, і для Азії.

"Я думаю, що Назарбаєв поставив жирну крапку у своїй епосі. 30 років правління — це ціла епоха і для його країни, і для Азії. Він висував і загальноєвразійські ініціативи, і налагодив зв’язки з Китаєм, і опонував Володимиру Путіну щодо центральноазіатської політики Росії. Я думаю, що він виконав свою місію і пішов зі свого поста у потрібний час", — сказав він.

Як повідомляється, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який очолював країну з 1990 року, 19 березня оголосив, що подає у відставку.

Тимчасовим виконувачем обов’язків президента Казахстану до завершення виборчого процесу буде спікер Сенату Касим-Жомарт Токаєв.

78-річний Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан упродовж майже 30 років. У квітні 2015 року його переобрали на п'ятий президентський термін на дострокових виборах. На них він набрав 97,75% голосів виборців.

Прослухати повну версію.

Фото: TENGRI TV