Росія буде нести відповідальність за все, що вона робить в Криму — Бурковський

Росія буде нести відповідальність за все, що вона робить в Криму — Бурковський

Оскільки жодна країна в світі не визнає анексію Росією Криму, всі дії РФ на окупованому півострові є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, за ці дії буде притягнута до відповідальності. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" заявив керівник Центру досліджень проблем Російської федерації Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський.
 
"В чому відмінності анексії і незаконної анексії? Справа в тому, що ті дії, які Росія вчинила в 2014 році — окупацію Криму. Її ніде не визнали. Її не визнала Україна, її не визнали в світі. Тобто по факту ця територія зараз окупована Російською Федерацією. Ніде в світі нема жодного документу, який визнає, що Крим Україна втратила, а Росія набула. Тому цей прикметник  (незаконна анексія — ред.) підкреслює, що як такої анексії і не сталося з точки зору міжнародного права. Це одна з головних проблем для Російської Федерації, оскільки все, що вони роблять, підпадає під міжнародне гуманітарне право. Це означає, що ці дії, які вони там вчиняють в політичній, економічній сфері, це все відбувається в порушення норм міжнародного гуманітарного права і Росія в недалекому майбутньому за все це буде нести відповідальність", — зазначив Петро Бурковський.
 
За його словами, українське керівництво докладає максимум зусиль для того, щоб це відбулося якнайшвидше. 
 
"Україна робить всі дипломатичні кроки для того, щоб цей момент наблизити і для того, щоб встановити міру, ступінь і обсяг відповідальності Росії за ті дії, які вона вчинила, окуповуючи Крим, і вчиняє на окупованій території", — вважає Петро Бурковський. 
 
Разом з тим, він вважає, що повернення Криму в склад України має відбуватися виключно політико-дипломатичним шляхом. 
 
"Росія є ядерною державою і коли починаються розмови, що ми зараз силою повернемо Крим, то в нинішніх умовах це популізм і нездійсненні обіцянки. Це означає війну з ядерною державою і ця держава може використати усі засоби, наявні в її розпорядженні", — переконаний Петро Бурковський. 
 
Нагадаємо, у 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.
 
Слухати повну версію.
 
Петро Бурковський