Встановлення металошукачів у публічних місцях — за і проти від експертів

Встановлення металошукачів у публічних місцях — за і проти від експертів

Встановлення рамок металошукачів у публічних місцях наразі є недоцільним. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" висловив заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

"Як показує досвід війни, яка в нас відбувається, замовники терористичних атак, будемо відверто говорити, що це Росія, на сьогоднішній день не зацікавлені в кривавих атаках, оскільки такі атаки призводять до того, що суспільство об’єднується, мобілізується і росте підтримка держави і громадяни погоджуються на те, щоб віддати частину своїх прав на користь безпекових функцій держави. Тому немає об’єктивних підстав, щоб встановлювати металошукачі, які б ці атаки обмежували", — переконаний Богдан Петренко.

Фахівець з питань охорони Павло Кравченко наголосив, що для запровадження ініціативи потрібно привести у відповідність законодавство.

"Є доцільність їх використання, але це держустанови, місця масового скупчення людей, але на це мають бути підстави і немає продуманої законодавчої бази", — вважає Павло Кравченко.

Нагадаємо, 14 березня Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України заявило про плани домогтися обов'язкового встановлення рамок металошукачів на входах до супермаркетів, ТРЦ та інших місцях скупчення людей. Нові норми передбачають не тільки обов'язкове проектування "рамок" на входах до будівель, але і встановлення сучасних систем відеоспостереження та сигналізації.

Слухати повну версію.