Як на виборах-2019 можуть голосувати українці закордоном: коментує експертка

Як на виборах-2019 можуть голосувати українці закордоном: коментує експертка

Про реалізацію виборчого права громадян України, які перебувають закордоном, а ефірі Радіо Культура в програмі "Права людини понад усе" поговорили з головою правління ГО "ОПОРА" Ольгою Айвазовською.  

Ведуча

Ірина Славінська

Ольга Айвазовська дала короткі коментарі щодо процедури проведення виборів президента України для громадян, які перебувають закордоном.  

Де проголосувати українцям. Вибори – це та процедура, яка стосується і проводиться виключно  в межах держави. Якщо ж ми говоримо про реалізацію виборчого права громадян, які перебувають закордоном, ми переходимо в площину дипломатичних відносин. Саме тому українці, які перебувають за межами своєї держави зможуть проголосувати на виборчих дільницях, які відкриті лише в посольствах та консульствах.

Як дізнатися точні місця для голосування. Перелік найближчих дипломатичних установ можна знайти на сайті Державного реєстру виборців та на сайті Міністерства закордонних справ. Ця інформація є у відкритому доступі.

Потрібно перевірити реєстр виборів. За умови офіційної роботи громадянин перебуває на консульському обліку, а це означає його автоматичне занесення до реєстру виборців та прикріплення до найближчої дільниці. Перевірити, чи є людина в цьому реєстрі можна на сайті Державного реєстру виборців, увівши свої особисті дані. 

У день голосування можуть бути черги. При проведенні виборчих процедур закордоном існує проблема не лише в невеликій кількості дільниць, а й, власне, в їх пропускній системі. Зокрема, була ситуація в Італії, Польщі, коли люди не змогли проголосувати через великі черги на дільниці. Однак, в будь-якому випадку завданням держави є забезпечення прав людини.  Для їх реалізації виділяються значні кошти, удосконалюється процедура виборів для українців закордоном. 

Потрібно написати заяву про зміну місця голосування. Поява Державного електронного реєстру дозволяє швидко перевірити, чи є людина в реєстрі виборців, дізнатись адресу дільниці, до якої вона прикріплена.

Якщо громадянин зараз перебуває в Україні, але точно знає, що під час виборів буде закордоном, йому необхідно написати заяву щодо зміни місця голосування. Таким чином, з українського реєстру виборця буде виключено, а голосувати його доведеться вже на найближчій дільниці закордоном. Для зміни місця голосування необхідно надати  підтвердження того, що виборець саме в цей час збирається перебувати закордоном.

Слухати ефір детальніше можна за посиланням

 

Фото Укрінформ