Мінфін планує збільшити фінансування суспільного мовника у наступні 3 роки

Мінфін планує збільшити фінансування суспільного мовника у наступні 3 роки

Міністерство фінансів України розглядає можливість підвищення фінансування ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія" в наступні три роки, що буде відображено в проекті Бюджетної декларації на 2020-2022 роки. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.
 
Про це йшла мова на зустрічі заступника Міністра фінансів Юрія Джигира з членами правління Наглядової ради НСТУ та представником медійних проектів Офісу Ради Європи в Україні, де обговорювалась реформа суспільного мовлення.
 
У міністерстві зазначають, що трирічна Бюджетна декларація дасть змогу вирішити питання захисту бюджетів НСТУ від політичного впливу, а також забезпечить стабільний обсяг фінансування мовника.
 
За словами Юрія Джигира, цей документ містить "стелі" — граничні показники видатків на наступні три роки, що зафіксує виділений обсяг коштів на суспільне мовлення і послужить своєрідним захистом від політичних впливів, людського чинника та урізання фінансів.
 
Водночас, з метою ефективного використання бюджетних коштів, НСТУ має вжити заходів щодо впорядкування умов оплати праці, перегляду напрямів використання бюджетних коштів та коштів, отриманих від здійснення власної фінансово-господарської діяльності, та їх використання на пріоритетні напрями діяльності телерадіокомпанії. 
 
Нагадаємо, згідно з законом "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", бюджетне забезпечення НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду державного бюджету за попередній рік. Ця сума становить понад 2 млрд грн. 
 
На сьогодні діяльність НСТУ фінансується із загального фонду держбюджету, і рішення про обсяг щорічного бюджетного призначення ухвалюють під час бюджетного процесу. Внаслідок цього, Верховна Рада неодноразово недофінансовувала суспільного мовника.