Як налагодити сусідство з природою: розмова з експерткою

Як налагодити сусідство з природою: розмова з експерткою

Про налагодження дружніх стосунків між людиною та природою міркуємо в ефірі Радіо Культура в програмі Еко-life з головою ГО «Зелений ліхтарик Оленою Мирводою.

Ведуча

Майа Манько

Олена Мирвода зауважує, що люди майже нічого не знають про світ природи, про те, що, наприклад, важливо для птахів певної пори року чи інших тварин. Ми, на її думку, часто не володіємо цими знаннями, або володіємо ними неповною мірою.

Експертка переконана, що свідоме сусідство з природою передбачає цілісне уявлення та знання процесів взаємодії людини з навколишнім світом.

Вона вважає, що потрібно викликати зацікавленість суспільства цими питаннями.

"Наприклад, ми проводимо екскурсії в Ботанічний сад, щоб показати, як змінюється ліс кожні три тижні.  У деяких питаннях навіть доводиться боротися зі стереотипами. Зокрема, люди часто не знають, що робити, коли зустрічають кажана, наприклад, іноді можуть навіть поводитися агресивно. Ми розповідаємо, що ці тварини є дуже цікаві, їх не потрібно боятися,  і що вони занесені до Червоної книги", – пояснює вона.

Згадала Олена Мирвода також про проект «Карта старих дерев», де вони просять людей, коли ті бачать старе дерево, надіслали їм його місцерозташування, що занести його до спеціальної карти.

Розповіла експертка і про плани організації щодо поліпшення умов співіснування людини з природою.

«Зараз в наших планах надавати більше інструментів для батьків, щоб вони допомагали дітям дізнаватися більше про природу, самі розширювали свої знання і проводили час разом, адже це також цінність – бути разом всією сім’єю й дізнаватися щось нове», додає Олена Миврода.

Слухати ефір повністю можна за посиланням

Фото  – Pixabay