Як уникнути порушення прав споживачів фінансових послуг — поради економіста

Як уникнути порушення прав споживачів фінансових послуг — поради економіста

Економіст, президент Гуманітарного центру Андрій Кривонос в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" порадив, як уникнути порушення прав споживачів фінансових послуг.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Найбільша проблема порушення прав споживачів фінансових послуг полягає саме у обізнаності і готовності використовувати послуги. Багато проблем виникає через те, що людина погоджується з чимось, з чим вони не до кінця розібралась. Після того, як вона погодилась, фактично не має порушення, оскільки вона визнала процедуру, проведення операції або обрала для себе компанію. І у багатьох випадках, після того, як вона погодилась, вже немає дороги назад", — зазначив Андрій Кривонос.

Економіст зауважив, що важливим кроком у підготовці до отримання фінансової послуги має бути розуміння того, як вона надається.

"Дуже важливим кроком у підготовці до отримання фінансової послуги є зрозуміти, як вона надається, які її наслідки, як від неї можна відмовитись, що до цієї послуги додається тощо. Споживач має бути максимально уважним до деталей. І пам’ятайте, що до моменту згоди на операцію, операція не може бути надана", — сказав він.

Як зазначають, кожен четвертий українець повідомляє про негативний досвід фінансових операцій, що має наслідком недовіру до фінансового сектора.

Розроблений законопроект України "Про внесення деяких змін до законодавчих актів України щодо вдосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг", що передбачає створення механізму захисту прав споживачів фінансових послуг, винесено на повторне друге читання. Проект закону стосується сфери фінансових послуг, фінансової грамотності, фінансування ринків капіталу і перспектив зростання української економіки в цілому і є частиною реалізації дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання угоди на 2018-2019 роки, що стосується наближення до європейських стандартів.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com