Головний Рабин України: проблема щодо безвізу з Ізраїлем має вирішитися протягом наступних двох тижнів

Головний Рабин України: проблема щодо безвізу з Ізраїлем має вирішитися протягом наступних двох тижнів

Проблема довкола безвізу з Ізраїлем має вирішитися протягом наступних двох тижнів, сподівається Головний Рабин Києва та України Моше Реувен Асман. В ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" він розповів, чи продовжується приховане стеження за приміщенням Синагоги, чи створює Україна сприятливий міжконфесійний клімат, чи зможе вирішити проблема з перевірками українців на ізраїльському кордоні та яким має бути український мовний закон.

Ведуча:

Світлана Мялик

Наприкінці минулого року Ви повідомили, що відбувається приховане стеження за приміщенням Синагоги у місті Києві працівниками НАБУ. Розкажіть, будь ласка, яка ситуація зараз.

— Справді, таке було, і я сподіваюсь, що цю сторінку вже перегорнуто, що це було непорозуміння і такого більше не повториться. Якщо щось буде надалі, ми будемо з цим розбиратися, але наразі все нормально.

Як почувається країна з точки зору міжконфесійних відносин?

— Україна може бути прикладом для багатьох країн, оскільки міжконфесійні відносини дуже хороші. Тому у цій сфері все добре.

Зараз склалась доволі складна ситуація з безвізовим режимом. Київ заявив про те, що не виключає скасування безвізу з Ізраїлем, якщо права українських туристів будуть систематично порушуватись на кордоні, оскільки ізраїльські служби практично у всіх українцях вбачають нелегальних трудових мігрантів. Чим загрожують ці аеропортні війни? Чи дійсно можливо таке, що буде скасовано безвіз?

— Протягом останніх двох тижнів я намагаюсь вирішити це питання. Ця проблема справді існує, і я особисто її спостерігав. Я звертався до різних інстанцій, і мої знайомі зараз ведуть перемовини з міністром закордонних справ Ізраїлю та з міністром внутрішніх справ Ізраїлю. Я отримав відповідь на лист, який я написав. Сподіваюсь, що протягом двох тижнів цю проблему мають вирішити. Має бути діалог.

В Україні існує законодавча прогалина щодо застосування мов, зокрема щодо функціонування державної мови. Нині мовне питання актуалізувалося, і парламент розглядає законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Чи Ви ознайомились з цим законопроектом? Як Ви вважаєте, цей документ спрямований на розкол чи на об’єднання країни?  

— Я розумію українську мову, але мені важко висловлюватися українською, тому у цьому питанні я не можу бути об’єктивним. Як будь-яка держава Україна має право на те, аби українська мова була державною. З іншого боку, я не вважаю, що це не потрібно робити войовничим шляхом, не радикалізувати це. Багато людей розмовляють не українською. На жаль, багато людей розмовляють російською.

В Ізраїлі мають знати іврит, але в Ізраїлі офіційними є іврит та арабська мова. Всі знаки на дорогах написано двома мовами. Кожен може говорити будь-якою мовою. Мені здається, що у такий не простий час потрібно шукати те, що є спільним. Має бути консенсус, і це має бути продумано.

Яку пораду Ви дасте, як людям обрати президента, який буде служити народу України?

— Голосуйте так, як вам велить совість та серце. Потрібно аналізувати, чи збігається те, що обіцяли політики і що зробили. Оцінюйте за діями.

Прослухати повну версію.

На фото — ведуча Світлана Мялик та Головний Рабин Києва та України Моше Реувен Асман