Корупція в оборонці: директор НАБУ відреагував на розслідування bihus.info

Корупція в оборонці: директор НАБУ відреагував на розслідування bihus.info

Директор національного антикорупційного бюро Артем Ситник прокоментував розслідування bihus.info. Відео-коментар Артема Ситника був оприлюднений на офіційному ютуб-каналі НАБУ.
 
"Тут є певна маніпуляція, що нібито хтось виключив підприємство із списку фіктивних підприємств. Ми такого списку не ведемо", – сказав Артем Ситник.
 
"НАБУ не видавало і ніколи не буде видавати довідок про те, що підприємство є чи не є фіктивним. Оскільки це не входить в компетенцію антикорупційного бюро", — зазначив директор НАБУ.
 
Артем Ситник також зазначив, що  управління внутрішнього контролю НАБУ вже розпочало службове розслідування щодо фактів, оприлюднених у матеріалі журналістів.
 
"Декілька днів тому, нами було розпочато службове розслідування. Воно проводиться Управлінням внутрішнього контролю Національного антикорупційоного бюро України. Висновок цього розслідування після його отримання буде педявлено національній комісії, якщо будуть підстави до притягнення до відповідальності працівників антикорупційного бюро", — заявив Артем Ситник.
 
 
Нагадаємо, 11 березня вийшла чергова частина розслідування журналістів Bihus.Info щодо фірми "Оптімумспецдеталь", пов'язаної з сином колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігорем, щодо причетності керівників цієї компанії до корупції в оборонній сфері. Зокрема журналісти розповіли про дії правоохоронців у контексті діяльності "Оптімумспецдеталь".
 
У розслідуванні згадується, що Національне антикорупційне бюро України включило компанію “Оптимумспецдеталь” до переліку фірм, які мають “ознаки фіктивності”. Згідно з оприлюдненими листуваннями, у грудні 2016 року один з фігурантів справи нібито вимагав від іншого вирішити це питання за допомогою заступника директора НАБУ Гізо Углави. За даними журналістів, через місяць “Оптимумспецдеталь” не була включена до уточненого списку. 
 
25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.
 
Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.
 
Також 4 березня журнаілсти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що "Укроборонпром" нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 
 
Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти оприлюдені в розслідуванні є маніпуляцією.
 
Артем Ситник, фото: ГУРТ