Як не провалитися під лід під час риболовлі — розповідає голова Асоціації рибалок

Як не провалитися під лід під час риболовлі — розповідає голова Асоціації рибалок

Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів про правила безпеки для рибалок, які виходять на лід.
 
Безпечна товщина льоду
 
Потрібно виходити на лід, уважно досліджуючи його. Пам'ятати, що Безпечним є лід, товщиною не менше 7 сантиметрів товщиною. Якщо він менше, це вже критично небезпечно. 
 
Правила поведінки на льоду
 
Не треба виходити на лід наодинці, в нічний час. Якщо ви виходите на водойму і вже на льоді, не одягайте на одне плече снасті, щоб у випадку провалювання під лід ви їх могли швидко скинути.
 
Якщо ви все ж провалилися під лід, старайтесь вибиратися, лягаючи на лід спиною. Коли ж ви вибралися з води, не біжіть, а спочатку відповзіть від лунки, бо біля неї лід особливо крихкий і тільки після цього піднімайтесь і йдіть своїми ж слідами на берег.
 
Також є спеціальні зачепи, вони продаються в рибальських магазинах, які допомагають вибратися людині, що провалилася під лід, тому що аби вибратися, потрібно зачепитися, адже лід дуже слизький.   
 
Спеціальний одяг
 
Старайтесь одягати легкі речі. Теплі комбінезони можна купити в будь-якому спортивному магазині. Забудьте про ватні штани і тулупи, тому що коли вони намокають, то стають просто непідйомними гирями. 
 
Допомога іншим
 
Бажано, щоб у вас в рибальському ящику була мотузка завдовжки метрів 10-15, щоб ви могли допомогти товаришу, якщо він провалився під лід. 
 
Слухати повну версію.