Корупція в оборонці: НАБУ провело масові обшуки — Ситник

Корупція в оборонці: НАБУ провело масові обшуки — Ситник

Детективи Національного антикорупційного бюро провели обшуки у колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря та посадовців "Укроборонпрому". 
 
Про це під час брифінгу заявив директор НАБУ Артем Ситник. 
 
"НАБУ зареєструвало 2 провадження за результатами розслідування "Бігус.Інфо". Сьогодні в рамках одного з них було проведено близько 20 обшуків, у тому числі за місцем проживання фігурантів розслідування Ігоря та Олега Гладковських, Віталія Жукова, Андрія Рогози та інших громадян. Зараз слідчі дії тривають", — заявив Артем Синик.
 
Очільник НАБУ зазначив, що раніше бюро не мало доступу до матеріалів, оприлюднених в журналістському розслідуванні bihus.info.
 
“Розслідування, які зареєстровані, проводяться фактично з нуля, тому що до цього розслідування ми тих даних, які містяться в переписці (оприлюдненій в журналістському розслідуванні bihus.info — ред.) не мали", — зазначив Артем Ситник.
 
Окрім того, за його словами, НАБУ розслідує корупцію у 10 підприємствах Укроборонпрому.
 
"Загалом по розслідуваннях фігурує 10 державних підприємств, які входять у структуру Укроборонпрому. Більшість злочинів, які розслідуються, скоєні з 2014 по 2017 рік. Збитки за попередніми даними, і частково вони вже підтверджені експертизами, становлять близько 1 млрд грн", — повідомив очільник НАБУ.
 
Нагадаємо, 25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.
 
Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.
 
Також 4 березня журнаілсти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що Укроборонпром нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 
 
Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти оприлюдені в розслідуванні є маніпуляцією.