В 2014 році частина еліт Донбасу грала в регіоналізм, а Росія це використала — експерти

 В 2014 році частина еліт Донбасу грала в регіоналізм, а Росія це використала — експерти

В ході агресії на Донбасі Росія використала прагнення частини місцевих еліт грати в регіоналізм. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив голова Єдиного координаційного центру "Донбас", один з організаторів проукраїнських акцій у Донецьку в 2014 році Олег Саакян
 
"Коли трапилася російська агресія, почалася розкачка, всі ці місцеві еліти чудово пам'ятали 2004 рік, коли дійсно вся країна очікувала, що відбудуться постреволюційні зміни, вони злякалися і відсиджувалися в своїх маєтках в інших країнах, але після того нічого не трапилося і їм довелось повертатися і домовлятися з позиції програшу. В це раз (в 2014 р. — ред.), коли почалася подібна ситуація, вони вирішили, що можуть зіграти, підняти ставки і дійсно частина з них грала в регіоналізм для того, щоб коли зміниться влада в Києві, нав'язати свою волю. Вони думали, що грають як з Росією, так і з Україною, але потрібно було бачити їх очі, коли почали з'являтися чеченські найманці і російські танки. Вони зрозуміли, що не вони грали, а ними грали і Росія їх використала", — переконаний Олег Саакян.
 
У свою чергу, керівник аналітичного центру "Фабрика думки Донбас", радник міністра інформаційної політики Дмитро Ткаченко зазначив, що місцевим елітам стало зрозуміло, що Росія їх використовує лише після того, як в Донецьк зайшли російські бойовики. 
 
"Вони це зрозуміли 5 липня, коли Стрелков зайшов зі своїми бандами в Донецьк і коли їх попросили так би мовити встати з-за круглого столу і звільнити приміщення, бо вони вже не були гравцями", — зазначив Дмитро Ткаченко.
 
Зазначимо, 5 років тому, 5 березня 2014 року у Донецьку відбувся перший масовий мітинг. На площі Леніна 10 тисяч людей вийшли проти війни і на підтримку територіальної цілісності України. Паралельно у місті проходив проросійський мітинг, але його масштаби були значно меншими — до 1,5 тис. осіб.
 
Уже в квітні 2014 року на частині Донбасу розпочався військовий конфлікт між Росією та Україною. Відтоді на території частини Луганської і Донецької областей проводитися антитерористична операція, а з травня 2018 року — операція Об'єднаних сил.
 
За даними ООН, в результаті збройного конфлікту на Сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12800 до 13 тисяч осіб. Серед загиблих, зокрема, понад 3300 мирних жителів та приблизно 4000 військовослужбовців української армії. Також загинуло понад 5500 бойовиків, яких підтримує Росія. Багато кого вважають зниклими безвісти.
 
Слухати повну версію.
 
Олег Саакян та Дмитро Ткаченко