Реакція Заходу на отруєння Скрипалів суттєво зменшила розвідувальні можливості РФ — експерт

Реакція Заходу на отруєння Скрипалів суттєво зменшила розвідувальні можливості РФ — експерт

Висилка країнами Заходу низки російських дипломатів у відповідь на отруєння Скрипалів суттєво послабила можливості російської розвідки. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері" висловив полковник СБУ у відставці, фахівець у сфері захисту від бактеріологічної та хімічної зброї Михайло Притула.
 
"Була жорстка реакція міжнародної спільноти і досить суттєвий удар по розвідувальних можливостях Російської Федерації в Європі, тому що завдяки досить примітивному конспіративному методу, яким користувались росіяни, тобто видавали паспорти всім своїм розвідникам в одному паспортному столі, то вся Європа тепер знає всіх Російських розвідників. Це досить смішно з точки зору професіоналізму, але це  суттєвий удар по Росії, тому що виявлені більшість розвідників і що найголовніше, скоріш за все виявлені контактні особи тих, з ким контактували російські розвідники", — вважає Михайло Притула.
 
Нагадаємо, рік тому, 4 березня 2018 року колишнього полковника російського ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку Юлію отруїли в Солсбері нервово-паралітичною речовиною класу "Новачок".
 
5 вересня 2018 року британські прокурори назвали причетними до отруєння двох росіян — Олександра Петрова і Руслана Боширова. Британія запевняє — це офіцери розвідки. Президент Росії Володимир Путін заявив, що це цивільні громадяни й у їхній біографії немає нічого кримінального.
 
Після отруєння Британія та інші країни Заходу видворили низку російських дипломатів, що стало найбільш масовою дипломатичною антиросійською акцією з часів Холодної війни. 
 
Слухати повну версію.
 
Британська поліція на місці отруєння, фото: Reuters