Найближчий транш МВФ буде нескоро — економічний оглядач

Найближчий транш МВФ буде нескоро — економічний оглядач

Найближчим часом не ватрто очікувати траншів від Міжнародного валютного фонду, оскільки Україна не виконує свої забовязання щодо реформ. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив  Оглядач видання Український тиждень Любомир Шавалюк.
 
"Якщо дивитися на програму МВФ, то там було 4 не досить складних пункти, які Україна мала виконати, щоб отримати транш в квітні-травні. Виходить, що вони поки що не виконуються. Чому не виконує? Тому що всі зайняті президентською гонкою і ніхто не знає, що буде після. Законодавчий процес заморожений і я думаю, що наступний транш буде нескоро", — зазначив Любомир Шавалюк.
 
Разом з тим, він переконаний, що це матиме мінімальні негативні наслідки для економіки України. 
 
"Наприкінці минулого року прийшло кілька мільярдів від МВФ і інших донорів, кілька днів тому Україна залучила понад 500 млн євро під гарантії світового банку. Це дозволило закрити питання фінансування на кілька місяців між президентськими і парламентськими виборами. Теоретично, за цей період можуть дещо знизитися золото-валютні резерви, але в цілому ми його пройдемо досить рівно, тобто ризики для економіки невеликі", — вважає Любомир Шавалюк.
 
Зазначимо, 5 березня в Україну прибуває місія Міжнародного валютного фонду. Експерти МВФ протягом 3 днів обговорюватимуть події в економічній сфері і прогрес в напрямі впровадження реформаторських заходів, передбачених програмою stand-by з Україною. 
 
Нагадаємо, 19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ вже 21 грудня. Черговий транш був запланований на квітень-травень 2019 року.
 
Слухати повну версію.