Козаченко: на сьогодні за статтею про незаконне збагачення жодного вироку немає

Козаченко: на сьогодні за статтею про незаконне збагачення жодного вироку немає

На сьогодні за статтею про незаконне збагачення жодного вироку немає, повідомляє член Ради громадського контролю при НАБУ Тетяна Козаченко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона прокоментувала декриміналізацію статті про незаконне збагачення.

Ведучий:

Роман Коляда

Є теза, що стаття щодо незаконного збагаченння була недосконалою: чи так це?

— Я думаю, що всі, хто це казав, є державними посадовцями. Знаходяться на державних посадах і є суб’єктами електронного декларування. Крім того, у нас рядові політологи вже давно не є рядовими політологами. Як правило, вони супроводжують політиків і роблять з ними такі політичні зв’язки, які допомагають їм робити висновки, які для політика дуже зручні, які мають доступ до державного бюджету і представляють державу у своїй особі.

Електронне декларування — це важливо, тому що вони декларують все. Коли особа йде на державну службу, це означає, що вона буде представляти державу і виносити від свого імені владні рішення. Вона має бути доброчесною. Це стосується насамперед високопосадовців.

Якщо особа має мільйон, отримує мільйон, а витрачає десять мільйонів, то виникає питання:  обіймаючи державну посаду, маючи доступ до владних рішень, де ти взяв гроші?

Чи стосується презумпція невинуватості держслужбовців?

Презумпція невинуватості поширюється однозначно до всіх. Це означає, що визнання людини винною може бути лише судом. 

Я хочу зачитати статтю, яку скасували: "Набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (особа на державній посаді і яка виконує функції держави за державні гроші) у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами (тобто набуття доходів з джерел, які не можна підтвердити законним шляхом) , а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі —  караються…".

Скажіть, будь ласка, де тут  слово, що особа повинна щось проти себе свідчити? Де тут слово, де вона повинна себе оговорювати чи доводити? Тут немає жодного такого слова.

Ті, хто зараз вже на державній службі, вони вже декілька років здають електронну декларацію. Коли людина йде на державну службу або вже на ній працює, можна подивитися все, що вона має. А потім всі її доходи є офіційними і також декларуються.

Крім того, завдяки громадськості, журналістам ми зобов’язуємо владу і тих людей, які перебувають на державній посаді, бути більш прозорими, але вони чинять супротив.

Президентский законопроект щодо незаконного збагаченння: який він?

— Фактично вони зробили тільки виключення з цієї статті, що "крім інших злочинів, які можуть співпадати". Наприклад, якщо це був хабар. Може так статися, що у людини багато грошей, її фактично судили чи щодо неї було кримінальне провадження за незаконне збагачення, а потім виявляється, що частина цього —  це хабар, тобто щоб не було подвійної відповідальності. Але питання в тому, що це удосконалення статті. Про це можна говорити, але від цього стаття не стає неконституційною.

У Конституційному Суді не дали оцінку, що суб’єктом цієї статті є високопосадовець на держаній посаді. Крім того, не дали жодної оцінки тому, що особа є суб’єктом електронного декларування і має декларувати все, що має, що отримує і що витрачає.

На цю тему — Калинчук: декриміналізована стаття про незаконне збагачення зобов’язує НАБУ закрити провадження

Чому такий тривалий час КСУ розглядав питання незаконного збагачення?

— Конституційний Суд, розглядаючи подання (звернення депутати направили до КСУ до грудня 2017 року - ред.), мав термін розгляду. Наприклад, він розглядав протягом двох місяців. Це термін, який не підлягає продовженню.

А знаєте, скільки років вони розглядають закони? Наприклад, закон про люстрацію вони розглядають 4 роки, закон про мови розглядали більше двох років, закон щодо антикорупційної політики — більше двох років. Виникає питання: але ці два роки були кримінальні провадження?

Чим займатиметься тепер НАБУ: боротьба з корупцією припиняється?

— Ні, боротьба з корупцією не припиниться. З одного боку, ми впроваджуємо інструменти боротьби, з іншого — у нас намагаються ці інструменти забрати.

Щоб ви розуміли, на сьогодні за статтею про незаконне збагачення жодного вироку немає. Наш український суд не оновився, він підлаштовується під владу.

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною та скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення, визначивши його невідкладним.

Як повідомляється, Національне актикорупційне бюро України вважає, що рішення Конституційного суду про скасування статті про позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення є політично вмотивованим.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Прослухати повну версію.

На фото —  член Ради громадського контролю при НАБУ Тетяна Козаченко