Соцопитування: в Україні 92% громадян економлять на своїх витратах

Соцопитування: в Україні 92% громадян економлять на своїх витратах

В Україні 92% громадян економлять на своїх витратах і лише 3% не знають що це таке станом на січень 2019 року.

Відповідні результати соціологічного опитування компанії Research & Branding Group оприлюднив у Фейсбук голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Згідно з даними опитування, 51% українців економлять на одязі та взутті, 46% — на відпочинку, 41% — на продуктах, 37% — на комунальних витратах, а 33% — на лікуванні. Крім того, 18% українців заощаджують на транспорті, 17% — на зв’язку та 12% — на освіті.

За п’ять років, коли компанія почала відповідне дослідження, по усіх категоріях витрат без винятку українці почали економити. Порівняно з березнем 2014 року тих, хто став обережніше відноситись до витрат на їжу стало більше на 4%, на освіту — на 5%, на зв’язок — на 7%, проїзд — на 8%, лікування, одяг і взуття — на 13%, відпочинок і відпустку — на 21% і на комунальні витрати — на 22%.

Показник економії на комунальних витратах є відповіддю, чому зростає заборгованість за квартири та будинки. У 2014 році було 18% щасливчиків, які не знали, що таке економія, а зараз таких лише 3%. Але серед усіх витрат виділяються три, де українці почали заощаджувати найбільше — це транспорт, комуналка та відпустка. На пересуванні та відпочинку кількість українців, які почали скорочувати витрати, збільшилася майже в 2 рази, на оплаті комунальних витрат — у 2,5 рази.

Максимальне скорочення витрат громадяни України показували в 2016 та 2017 роках, коли таких було 94%. Минулого року відбулось невелике покращення, коли на питання "Чи стали ви економити" позитивно відповіло 90% людей. На початку цього року таких людей знову стало 92%, тобто за рік ситуація погіршилась. Для порівняння, в 2014 році до скорочення витрат вдавалося 70% наших громадян.

Нагадаємо, соціологічне дослідження, проведене Київським міжнародним інститутом соціології свідчить, що 34.3% українців не мають сподівань, що ситуація в Україні покращиться найближчим часом. 78.6% опитаних громадян звинувачують у соціально-економічних негараздах в Україні некомпетентних та/або корумпованих державних діячів, які перебувають при владі.

Фото: gettyimages