Використання великими компаніями ФОПів викривлює конкуренцію — банкір

Використання великими компаніями ФОПів викривлює конкуренцію — банкір

Використання великим бізнесом фізичних осіб підприємців спотворює конкуренцію. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" повідомив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"ФОПи використовує великий бізнес. Не малий бізнес, підприємці, для яких він був створений, а великий бізнес, через яких він будує свої компанії, щоб не сплачувати податки. З одного боку ми отримуємо досить значні недонадходження до бюджету, а з іншого боку, викривлюється конкуренція, бо є компанії, які працюють повністю в білу і сплачують повністю податки, але вони вимушені конкурувати з тими, що не платять податки і побудовані як не знамо що", — зазначив Сергій Фурса.

У свою чергу, підприємець Павло Себаст’янович переконаний, що використання ФОПів дозволяє підтримувати конкурентний рівень заробітних плат працівників, а в уряду є інші способи наповнювати бюджет.

"Кінцева мета всіх реформ, які хоче проводити наш держапарат — це поповнення державного бюджету. Маючи в бюджеті величезну діру, яку утворює контрабанда, використання держпідприємств як особистої власності, використання державних земель як особистої власності, все це разом складає 800 млрд грн. Навіть якщо ми візьмемо всіх ФОПів працівників, то отримаємо додаткових максимум 10-15 млрд грн, але це ніколи не зрівняється з тими ресурсами, які є у держапарату", — вважає він.

Нагадаємо, 6 лютого Міністерство соціальної політики розмістило на своєму сайті для обговорення проект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників та протидію застосування незадекларованого праці".

Новим законопроектом пропонується уніфікувати і розширити поняття роботодавця: так будуть називатися практично всі, хто доручає іншій людині виконання будь-якої роботи або хто має намір скористатися його послугами. Також, в законопроекті вводиться поняття "презумпція наявності трудових відносин". Окрім того, за новими правилами, роботодавцями також пропонують вважати фізичних осіб, якщо вони використовують найману працю.

Слухати повну версію.