Пацієнти по всій Україні скоро зможуть оцінити роботу лікарів – керівник з впровадження HELSI.ME

Пацієнти по всій Україні скоро зможуть оцінити роботу лікарів – керівник з впровадження HELSI.ME

З 1 березня кияни зможуть оцінити роботу медиків, які зареєстровані в системі HELSI.ME. Після візиту до лікаря вони зможуть упродовж двох тижнів виставити оцінку лікарю та залишити відгук. Таким чином можна буде скласти рейтинг лікарів і визначити найкращих з них. Детальніше про цю ініціативу в ефірі "РанокПРО" розповів директор групи впровадження сервісу HELSI Євген Донець.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Пацієнти після відвідування лікаря зможуть залишити свої оцінки, які в подальшому формуватимуть рейтинги лікаря. Євген Донець розповів, що ідея зі створенням рейтингів виникла, щоб допомогти пацієнтам обрати лікаря, а керівникам комунальних медичних закладів – контролювати якість медичних послуг, наданих закладом.

"У тому числі у цих рейтингах можна буде залишити відгуки, які в першу чергу працюють на покращення роботи лікарів. Цей відгук надходить і самому лікарю, і головному лікарю закладу, який таким чином оцінює роботу свого персоналу. Власне, для цього це все й задумувалося, щоб можна було не просто оцінити роботу лікаря, а й прийняти якісь управлінські рішення, зрозуміти, що зробити краще. Тому що зараз комунальні медичні заклади вийшли на ринкові відносини", – пояснив Євген Донець.

Експерт наголосив, що оцінку або відгук зможе залишити тільки та людина, яка дійсно була на прийомі.

"Якщо людина просто запишеться і не прийде на прийом, відгук залишити вона не зможе. Але якщо людина записалася, лікар розпочав прийом і завершив його, то протягом двох тижнів після цього прийому людина може залишити відгук", – стверджує Євген Донець.

Він додав, що було використано ряд методів, щоб позбавити лікарів можливості якимось чином набити собі рейтинг, задля  максимальної прозорості.

"Якщо одна людина залишає про одного лікаря декілька оцінок, то береться середня оцінка по даній людині. Ми не враховуватимемо в рейтингу всі десять оцінок від однієї людини, тільки вагу цієї оцінки", – пояснив експерт.

Київ стане першим містом, в якому буде запроваджена така система оцінювання.

"Але вже за пару тижнів, за місяць в інших містах теж почнуть з’являтися аналогічні системи. І я сподіваюся, що ми запустимо це по всій країні", – підсумував Євген Донець.

Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров’я, медична реформа охопила вже 97% медичних закладів первинної медик-санітарної допомоги.

Фото pixabay.com