Київський фарфор: у Музеї історії Києва проходить виставка унікальних порцелянових виробів

Київський фарфор: у Музеї історії Києва проходить виставка унікальних порцелянових виробів

Їх випускали тиражем від одного до мільйона, а придбати їх можна було швидше за кордоном, ніж в Україні. Про унікальну виставку київської порцеляни в ефірі програми "ART-Панорама" розповів колекціонер та керівник музею "Київський фарфор" Роман Сазонов.

Ведуча:

Наталія Тищенко

В Музеї історії міста Києва проходить виставка порцеляни, виробденої на Київському експериментальному кераміко-художньому заводі, що діяв у 1924-2006 роках. Колекціонер Роман Сазонов відзначає: вироби Київського експериментального кераміко-художнього заводу були не лише красиві, а й надзвичайно цікаві.

"На цьому заводі у свій час, особливо в 1960-і роки, були зібрані найкращі майстри по порцеляні в Україні. Деякі працювали як зі скульптурою, так і з петриківським розписом по фарфору. Цей розпис – це унікальне явище, і воно розпочалося якраз завдяки Київському експериментальному кераміко-художньому заводу, – поділився колекціонер. – У радянські часи багато скульптур продавалося у наших магазинах, багато йшло на експорт. Мої знайомі бачили навіть у Лондоні в антикварному магазині дуже рідкісну українську скульптурку".

Фото arthoda.com.ua

Вперше кияни та гості столиці мають можливість побачити унікальну колекцію з музею "Київський фарфор". Цей музей створили на базі приватної збірки сім’ї Сазонових. Основні експонати колекції – це вироби Київського експериментального кераміко-художнього заводу.

"Зараз музей нараховує більше тисячі предметів саме Київського експериментального кераміко-художнього заводу. Колекція збиралася понад десять років. Більшість куплені в Україні, деякі предмети купувалися за кордоном, зокрема в Росії, Казахстані, Білорусі, навіть в Америці", – розповів Роман Сазонов.

Фото fakty.ua

На Київському експериментальному кераміко-художньому заводі працювали відомі майстри, розповідає колекціонер.

"Завод був заснований у 1924 році, найстарший експонат нашої виставки датується 1935 роком. Скульптура називається "Волейболістка", автор Олександр Сорокін, – ділиться Роман Сазонов. – На виставці представлено дуже багато скульптур Владислава Щербини, Ольги Рапай, Оксани Жникруп, петриківський розпис Марфи Тимченко, Віри Клименко, Ганни та Віри Павленко. Багато скульптури малої пластики – від 2-3 см – так і великих форм. Такими скульптурами славився Григорій Молдаван, його скульптури мають більше 50 см".

Унікальні вироби Київського експериментального кераміко-художнього заводу можна побачити в Музеї історії міста Києва до 14 березня.

Фото arthoda.com.ua