Україні потрібно схвалити закон про ринок деревини — економіст

Україні потрібно схвалити закон про ринок деревини — економіст

Для регулювання спірних питань між Україною та ЄС щодо лісу-кругляка потрібно схвалити закон про ринок деревини. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив доктор економічних наук Ігор Гужва.
 
"Я вважаю, що одним із наступних кроків в деревообробній галузі мало б бути прийняття закону про ринок деревини, яким би ми чітко визначили, що є планові заготівлі тих лісів, дійсно стиглі, які дійшли свого стану. Де є чітке розуміння, наскрізний електронний контроль, куди ця деревина потрапляє, щоб це був не контрабандист, а прозорий ринок і ми бачили, що це деревообробне підприємство. Тобто це має бути комплексна державна політика, яку потрібно пропрацьовувати з Європейським Союзом", — вважає Ігор Гужва.
 
За його словами, наразі цьому питанню приділяється мало уваги на рівні виконавчої влади.
 
"В Україні вже півроку немає торгового представника, вже кілька років не можуть призначити голову Лісового агентства. Тобто, немає керівної ланки на виконавчому рівні влади, який міг би виступати з конструктивною позицією", — переконаний економіст.
 
Нагадаємо, в січні Європейський союз ініціював консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію через мораторій на експорт необробленої деревини. 20 лютого Кабінет міністрів уповноважив Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вести консультації з представниками Євросоюзу щодо мораторію.
 
Слухати повну версію. 
 
Фото: Укрінформ