МЗС: за 5 років російської агресії загинуло 13 тисяч осіб, 30 тисяч — поранено

МЗС: за 5 років російської агресії загинуло 13 тисяч осіб, 30 тисяч — поранено

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що в результаті агресії Росії проти України за 5 років близько 13 тисяч осіб було вбито, 30 — поранено, 1,5 мільйони стали переселенцями.

Такі дані МЗС оприлюднило з приводу початку збройної агресії Росії проти України — 5 років тому країна-агресор, грубо порушуючи міжнародне право, розпочала окупацію Криму.

"Результати агресії — драматичні і безпрецедентні для післявоєнної Європи: близько 13 тисяч вбитих, 30 тисяч поранених, 1,5 мільйона переселенців, масоване руйнування Донбасу, узурпація української власності в окупованому Криму, масштабні порушення окупаційною владою прав людини та міжнародного гуманітарного права, політичні переслідування та залякування українських громадян з метою придушення будь-яких проявів анти-окупаційних настроїв, прискорена масштабна мілітаризація окупованого півострова", — йдеться у заяві МЗС.

У міністерстві також нагадали, що нині створена потужна міжнародна коаліція, яка активно підтримує Україну, нарощує тиск на Росію, вимагаючи повної деокупації українських територій і підвищуючи ціну продовження агресії.

МЗС заявляє: усі політв’язні і військовополонені мають бути негайно звільнені.

"Це спільна позиція України і міжнародних партнерів. Подальше зволікання Москви з виконанням цієї вимоги повинно мати цілком конкретні, у тому числі санкційні наслідки", — додали у МЗС.

Також у заяві зазначено, що припинення агресії Росії на Донбасі повинне опиратися на повноцінну миротворчу місію ООН, мандат якої має включати всю зону конфлікту.

Крім того, міністерство зазанчає, що сьогодні в Генасамблеї ООН за участю президента Петра Порошенка вперше відбувається обговорення ситуації на окупованих територіях, що є черговим свідченням неприйнятності дій Москви для міжнародної спільноти.

 

Фото прес-служби МЗС