В Україні вшановують пам'ять героїв Небесної Сотні

В Україні вшановують пам'ять героїв Небесної Сотні

Сьогодні в Україні вшановують загиблих героїв Небесної Сотні — 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євроймадану.

До Дня Героїв Небесної Сотні у Дніпрі викладуть фото загиблих на Майдані та запалять більше 100 лампадок, у Кропивницькому відбудеться марш з нагоди вшанування пам’яті героїв, а у Чернігові відбудеться віче-реквієм "Героям Слава!".

На Центральній площі Чернівців о 15.00 розпочнеться панахида та мітинг-реквієм, присвячений Героям Небесної Сотні. Далі в обласній філармонії буде концерт пам'яті.

Музей визвольної боротьби у Львові експонує виставку "Історії життя героїв Небесної сотні". Там презентували фотографії та особисті речі 24 героїв, які жили та навчалися на Львівщині. Є також і речі з Майдану — щити, каски, коктейлі Молотова та шини. Вздовж вулиці Героїв Майдану люди запалили понад 100 свічок. Також у пам'ять про Героїв Небесної Сотні учасники акції розійшлися по всій довжині вулиці та тримали у руках портрети загиблих героїв Львівщини. Під час Революції Гідності із Львівщини загинула 21 людина.

За інформацією Інституту національної пам'яті, у Києві до Дня Героїв Небесної Сотні відбудеться понад 20 заходів різного спрямування — виставки, вистави, концерти, показ кінофільмів, інсталяції, презентація книжок і відеороликів, лекція, спортивний турнір, а також розпочнеться кампанія соціальної реклами.

Інститут національної пам'яті також оприлюднить результати всеукраїнського соціального опитування щодо Революції Гідності.

Нагадаємо, День Героїв Небесної сотні — пам'ятна дата, встановлена указом президента Петра Порошенка у 2015 році для увічнення подій Революції гідності, яка тривала з листопада 2013 по лютий 2014 років. Під час протистояння загинули 107 протестувальників, пізніше їх назвали Небесною Сотнею.

Фото EPA/UPG