"А серйозно?": критичний аналіз обіцянок і вчинків кандидатів у президенти за минулий тиждень

"А серйозно?": критичний аналіз обіцянок і вчинків кандидатів у президенти за минулий тиждень

Ведучі Українського радіо Богдан Буткевич та Наталія Соколенко в програмі "А серйозно?" обговорили найрезонансніші заяви та вчинки кандидатів у президенти за минулий тиждень.

Заява виборчого штабу Петра Порошенка щодо проведення чесної виборчої кампанії

Керівник виборчого штабу кандидата у президента України Петра Порошенка Віталій Ковальчук  заявив, що команда президента продемонструє країні, як проводити чесно і чисто виборчу кампанію.

Богдан Буткевич: Ця заява є контроверсійною. Хотілось би запитати у пана Ковальчука, чому зараз величезна кількість білбордів на підтримку пана Порошенка вивішується не від імені Петра Порошенка, який є самовисуванцем, а від "Блоку Петра Порошенка". Тоді ж де ваші чесні вибори? Крім того, є особи, які обдзвонюють громадян і від імені штабу президента, пропонують їм стати агітаторами за винагороду. То це чесна агітація?

Наталія Соколенко: Не можна передавати персональну інформацію та номери телефонів, адреси іншим особам та органам влади. Тобто мерія Києва не мала жодного права передавати номери телефонів, тим паче, з метою подальшої політичної агітації.

Заяви Олега Ляшка та Юлії Тимошенко щодо медичної реформи

Олег Ляшко сказав: "Ми бачимо наслідки реформи. Епідемія кору, а вакцин — немає".

Наталія Соколенко: Міністерство охорони здоров’я спростовує сказане кандидатом у президенти Олегом Ляшком, тому що, за даними МОЗу, вакцини є, а епідемія кору пов’язана з іншими причинами. Перша з причин — раніше була сформована громадська думка, що вакцинування, щеплення від різного роду інфекцій не є гарною ідеєю, розпочалися телевізійні сюжети, які пов’язували смерть дітей та дорослих з вакцинацією, хоча потім з’ясовувалось у результату досліджень, що ніякого зв’язку немає, але не це не зважають. Друга з причин — раніше був період, коли не завозили вакцини до України, але тоді МОЗ очолювала зовсім не Уляна Супрун.

Богдан Буткевич: Пані Тимошенко відзначилася чудовою заявою про те, чому люди не хочуть вакцинуватися. Справа в тому, що, мовляв, вони бояться, що над ними ставлять медичні експерименти. І це насправді повна брехня, бо з 1996 року в Україні діє закон про клінічне випробування ліків, і українці взагалі дають письмову згоду на вакцинацію.

Мураєв та амністія бойовиків

Євген Мураєв запропонував амністувавати бойовиків ЛНР/ДНР, крім "мародерів, ґвалтівників, грабіжників".

Наталія Соколенко: Мураєв обіцяє виконати те, що вже записано у законі України про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.  Вперше цей закон був ухвалений у 2014 році.

Зеленський та "Слуга народу"

У березні на телеканалі "1+1" має стартувати серіал під назвою "Слуга народу-3", головним героєм якого є нинішній кандидат у президенти Володимир Зеленський. Комітет виборців України закликав Зеленського оплатити з виборчого фонду трансляцію цього серіалу, бо вбачає у показі відеофільму передвиборну агітацію на користь кандидата.

Наталія Соколенко: У КВУ стверджують, що фільм має політичну тематику, яка позитивно зображує діяльність головного художнього персонажа Зеленського, а його назва ідентична до назви політичної партії, висуванцем від якої він є.

Богдан Буткевич: Комітет вважає, що в разі, якщо Зеленський сам не оплатить трансляцію фільму, це буде порушенням закону про вибори президента України.

Фактично цей фільм стартував у 2015 році. Навіть, якщо вважати, що Зеленський тоді думав йти на вибори, то виходить, що 4 роки люди вже до цього готуються. До того ж, це комерційний продукт, який  виходив і виходить на комерційному каналі. Яким чином він порушує закон про вибори президента України? Як це можна довести?

Наталія Соколенко: Через те, що назва цього серіалу справді співпадає з назвою політичної партії, яка висунула цього кандидата, тут вже є адресація до законодавства. Мені здається, що це дуже схоже на агітацію.

Прослухати повну версію.