Головаха: події в Україні розглядаються як потенційна загроза війни для Східної Європи

Головаха: події в Україні розглядаються як потенційна загроза війни для Східної Європи

Заступник директора з наукової роботи Інституту соціології НАНУ Євген Головаха в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментував результати опитування Фонду Фрідріха Еберта щодо того, що є небезпечним для Європи.

Ведуча:

Галина Бабій

"Зрозуміло, що для Східної Європи загрозою є Росія, хоча і у Східній Європі є прибічники проросійського курсу, які вважаюсь, що саме Сполучені Штати загострюють ситуацію", — зазначив Євген Головаха.

Євген Головаха зауважив, що Західну Європу непокоїть політика президента США Дональда Трампа.

"У Західній Європі більш складна ситуація, бо Сполучені Штати останні два роки за період президентства Трампа постійно звинувачують Європу в тому, що вона недостатньо готова до можливих змін подій, недостатньо витрачає коштів на озброєння. У Західній Європі побоюються саме політики Трампа, бо вона непередбачувана для них і становить певну загрозу для стабільності в Європі", — сказав він.

Головаха додав, що "події в Україні розглядаються як потенційна загроза війни для Східної Європи. Для Західної Європи це більше політична проблема. Західну Європу більше непокоїть поведінка Сполучених Штатів".

Нагадаємо, за даними опитування Фонду Фрідріха Еберта, Росія і США найбільше загрожують безпеці Європи.

77% опитаних поляків та 67% респондентів з України вважають, що головним джерелом загрози є Росія. У свою чергу, опитані німці та французи зазначають, що небезпеку створюють США.

Жителі країн Європи переважно стурбовані збройними конфліктами, тероризмом і зміною клімату.

Прослухати повну версію.