ЗМІ: Facebook потребує незалежного етичного контролю

ЗМІ: Facebook потребує незалежного етичного контролю

Facebook та інші великі технологічні компанії повинні бути підпорядковані обов'язковому етичному кодексу для боротьби з поширенням фальшивих новин та зловживанням даними користувачів.

Таку думку мають британські законодавці, повідомляє Reuters.

Комітет з питань цифрових технологій, культури, засобів масової інформації та спорту Великобританії опублікував звіт, у якому назвав керівника соцмережі Facebook Марка Цукерберга неспроможним вирішити проблеми зловживань та поширення дезінформації у соцмережі.

"Керівним принципом культури соцмережі є гасло "краще вибачитися, ніж просити дозволу. Потрібно радикально змінити баланс сил між платформами і народом", — сказав голова комітету Даміан Коллінз.

За його словами, "вік неадекватного саморегулювання повинен закінчитися".

Нагадаємо, щодо Facebook тривало 18-місячне розслідування комітету після витоку даних з англійської компанії Cambridge Analytica. Цукерберг вибачився у минулому році за "порушення довіри" за скандал, але тричі відмовився з'являтися перед британськими законодавцями, показавши позицію "презирства" до парламенту та дев'яти законодавчих органів з усього світу.

Як повідомлялося, у 2018 році англійська компанія Cambridge Analytica незаконно зібрала дані понад 87 мільйонів користувачів Facebook і передала їх третім особам.

Федеральна комісія з питань торгівлі Сполучених Штатів Америки може оштрафувати соціальну мережу Facebook через можливі порушення конфіденційності користувачів. Нині тривають переговори щодо багатомільярдного штрафу, який би врегулював питання збереження конфіденційності у соціальних медіа. Штраф може стати найбільшим в історії компанії, але поки що сторони не домовилися про точну суму.

На сьогодні найбільший штраф, який Федеральна комісія з питань торгівлі накладала за порушення угоди з урядом щодо захисту даних споживачів — штраф у розмірі 22,5 мільйонів доларів, який компанія Google заплатила у 2012 році.

Фото: pixabay