Для безпеки громадян в селищах встановлення камер є ефективним — Святослав Журовський

Для безпеки громадян в селищах встановлення камер є ефективним — Святослав Журовський

Безпека в об'єднаних громадах. Які повноваження мають помічники дільничних та інспектори з охорони громадського порядку та хто фінансує утримання шерифів у нових громадах, розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" голова Щербанівської ОТГ у Полтавській області Ігор Процик, директор комунального підприємства "Тернопіль Інтеравіа" (камери відеоспостереження) Святослав Журовський та начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол.

Рівень злочинності у вашій громаді за останні два-три роки зріс чи знизився? Хто дбає у громаді за безпеку?

Ігор Процик: рівень середньостатистичний – то збільшується, то зменшується. Є сезонний фактор, наприклад, побутові крадіжки, дачні, квартирні крадіжки. Є період, коли сезонність або інші фактори. Загальна статистика не краща і не гірша, чим в інших областях.

Хто запобігає правопорушенням?

Ігор Процик: у першу чергу поліція, реформована. На жаль, ситуація така, що дільничних не вистачає. Наша ОТГ досить велика, більше 15 тисяч населення, 15 населених пунктів, віддаленість 3-30 км. Півтора дільничного маємо.

Допомога з боку органів місцевого самоврядування є – і комунікація, і розуміння. Але ми вважаємо, що доти, доки не буде упорядкована законодавча база, що шериф, що будь-хто інший не буде працювати нормально у правовому руслі.
 

У нас є громадське об’єднання "Козацька рада", яке працює в Щербанях. Будемо говорити об’єктивно, наша сільська рада приміська, при Полтаві, тому в тому числі і наркоманія й інше, вони є, тому тут резерв для роботи як сільської ради, так і поліції, досить великий.

Які функції "Козацької ради"?

Ігор Процик: правопорядок на свята, на масові заходи. Вони допомагають поліції. Як правило, це дрібні хуліганства. Зброї у них немає. Хоча громада вже досягла того рівня, що ми готові залучати додаткові ресурси для громадського порядку, що стосується і крадіжок, і тому подібне. Ми вже розуміємо, що побутова злочинність, коли наприклад, люки вже крадуть, це вже занадто.

На Вашу думку, які повноваження мають бути у шерифів, у чиєму підпорядкуванні мають бути шерифи?

Ігор Процик: я далекий від того, щоб шериф був "кишеньковим" у голови. Це неправильно. Він має працювати у законодавчому полі і в нього повноваження мають бути на рівні офіцера поліції, не менше.

Поліцейські станції в ОТГ. У чому полягає їхня робота? Чи почали вони працювати?

Олександр Богомол: у 2016 році, коли ми побачили проблеми в ОТГ із громадським порядком, з’явилася ідея щодо запровадження, скажімо, експериментальних поліцейських станції. На сьогодні на Тернопільщині існує 42 громади, у які об’єднані 406 населені пункти. Це приблизно 330 тисяч осіб. Окремі ОТГ, які базувалися у тих населених пунктах, де немає стаціонарних відділків поліції, потребували допомоги поліції. Ми два з половиною роки тому започаткували цей експеримент. А наприкінці минулого року по всіх Україні запрацював цей експеримент – поліцейська станція.

Це маленькі відділення без чергової частини. Дві-чотири особи, залежно від того, наскільки потрібна поліцейська допомога. Відділення працюють в автономному режимі. Працюють поліцейські різного напрямку – як дільничні, так і оперативники. Працівники чергують або цілодобово, або позмінно, залежно від того, яка можливість є з кадровим потенціалом. Вони охороняють громадський порядок, дорожній рух, реагують на повідомлення громадян про злочини й інші правопорушення.

Помічники дільничних в ОТГ – які їхні повноваження? У якому правовому полі вони працюють? Чи можуть до прибуття поліцейського когось затримати?

Олександр Богомол: звичайно. Помічники на громадських засадах мають повноваження, як і інші громадяни, а ми сьогодні маємо кримінально-процесуальне законодавство, яке передбачає навіть громадське затримання злочинця, який вчинив злочин або адміністративне правопорушення до прибуття поліції. Це передбачено законом. Громадський помічник може також надавати допомогу поліції в інформуванні, скажімо, про контингент, який є на території і становить небезпеку для громади, але повноваження його обмежені.

Чи готова громада платити за безпеку в селах? Щоб встановити, наприклад, камери, їх потрібно купувати?

Ігор Процик: у нас тісна співпраця з поліцією. Ми закупили більше 40 камер, які встановили на перехрестях, а не тільки у школах. І сервер стоїть у районному відділку поліції, де напряму, через Інтернет, іде інформація. І є широкоформатний екран. Це все за кошти об’єднаної громади. Громада свідомо хоче порядку.

Якщо громада хоче підвищити рівень безпеки, встановити камери відео спостереження, з чого вона має почати?

Святослав Журовський: я розкажу про досвід Тернополя. Розпорядником майна є Тернопільська міська рада, а зараз уже Тернопільська територіальна міська громада. Тобто у першу чергу вказівки надходять від міського голови, від рішення міськвиконкому, де потрібно встановити камери. Крім того, наша підприємство відстежує ситуацію і складає перелік місць, де необхідно встановлювати камери.

Чи доцільно встановлювати камери в сільській місцевості?

Святослав Журовський: у нас камери, які ми адмініструємо, є по цілій області. Аварійно-небезпечні ділянки, чи ділянки, де є ризик обледеніння дорожнього покриття обладнані камерами, які ми адмініструємо. У селах камери є ефективними. У комплексній безпеці відеоспостереження є лише частиною засобів безпеки. Ми виконуємо функцію превентивну, а також функцію документування.

Якщо говоримо про громади, які винаймають таку послугу, куди виводять відео? Де пульт?

Святослав Журовський: У нас практикуються ситуаційні центри. У нас є муніципальна інспекція. Це орган, який слідкує за правилами благоустрою,  а також торгівлі та ін., що допомагає поліції. Саме там сидить диспетчер, який спостерігає за камерами. За потреби ми надаємо інформацію поліції.

Прослухати повну версію розмови.

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Іван Дем’янчук: за 5 років можливо завершити реформи децентралізації по всій Україні
Василь Курилас: основні джерела наповнення бюджетів ОТГ — земля та людський ресурс
Оксана Колесник: попит на дошкільні заклади є, особливо у старших групах
Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів
Галина Мінаєва: на кожні посаді має працювати фахівець, а чоловік чи жінка — це неважливо